Predicții scandaloase pentru 2016

Data publicării:
saxobank

E mai mult un exerciţiu, în care sunt folosite argumente pentru a arăta că se poate întâmpla şi altfel decât aşteptarea generală. Nu sunt neapărat reale, sunt mai mult amuzante, dar cu un sâmbure de adevăr în ele. De-a lungul anilor, aceste predicţii scandaloase au rămas doar la stadiul de glumă, nu s-au concretizat. Însă au fost şi momente când s-au materializat, e drept cu ceva întârziere, adică nu în anul în care s-a făcut predicţia, ci în următorul.

Printre predicțiile scandaloase ale Saxo Bank se afla creșterea prețului la țiței de peste două ori, până la un vârf de o sută de dolari. Prețul ar exploda tocmai sub presiunea ieftinirilor puternice. Pe început de an 2016 predicția arată că petrolul va fi mai ieftin decât în anii de criză, probleme economice se vor raspândi în țările cartelului OPEC, așa că marii producători vor fi forțați să taie producția pentru a urca prețurile. Între timp cererea crește puternic și ies din dulap scheletele petrolului ieftin din 2015 - toate proiectele de exploatare lăsate baltă. Astfel, prețul ar putea țâșni spre o sută de dolari, dar șansele sunt să se stabilizeze mai jos la 60-70 de dolari.

Odată cu țițeiul s-ar putea scumpi și argintul, care de trei ani încoace merge doar în jos. Prețul ar putea crește cu o treime fiindcă producătorii vor limita oferta. În paralel, cererea ar putea crește ca urmare a interesului crescut al marilor puteri de a limita poluarea. În încercarea de a se baza tot mai mult pe energiile regenerabile, va crește cererea industrială de argint fiindcă metalul e folosit la fabricarea celulelor solare.

O altă predicție scandaloasă e că vom avea un curs euro-dolar de 1,23 în condițiile în care toată lumea se așteaptă ca dolarul să își continue întărirea și să ajungă curând la paritate cu euro. Rezerva federală americană începe să scumpească banii, ceea ce teoretic ar trebui să traga în sus și dolarul. Doar că, din ultimele cinci ocazii când a ridicat dobânzile, de patru ori dolarul nu s-a apreciat.

Saxo Bank mai arată și că există o șansă ca banca centrală americană va ajunge la concluzia că anii de bani ieftini au supraîncălzit prea tare bursele, așa că va recurge la o serie de majorări bruște a ratelor de dobândă, ceea ce va da o criză pe piața obligațiunilor. Scenariul apocaliptic prevede suspendarea tranzacționării pe unele piețe mari spre finele lui 2016.

La fel, se va prăbuși și încrederea în companiile noi de tehnlogie din Silicon Valley. După ce investitorii au pompat sume impresionante în ele, s-ar putea ca tot entuziasmul să se dezumfle și la final să rezulte o repetare a anului 2000, când de la frenezie generalizată s-a ajuns la criza dot com.

Predicțiile șoc ale Saxo Bank mai arată și posibilitatea ca lumea să reintre într-un ciclu inflaționist. Inflația va apărea însă nu fiindcă s-ar pune economia în mișcare, ci fiindcă fenomenul El Nino, estimat a fi mai puternic, va genera secetă în unele regiuni ale lumii și va umfla brusc prețurile la alimente.

Aceste predicții, oricât de scadaloase, s-au dovedit în trecut parțial adevărate. În 2012 Saxo Bank vorbea de aprecierea puternică a francului elvețian în 2013. Nu s-a întâmplat în 2013, dar a devenit o mare problemă în 2015.

Tot o estimare împotriva curentului a fost ieftinirea petrolului la 50 de dolari pe baril în 2013. A venit în 2014, și chiar a fost mai scadaloasă decât a estimat Saxo Bank.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri