Premiul Nobel pentru economie 2019, acordat pentru combaterea sărăciei în lume

Data publicării:
premiul nobel economie

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat anul acesta pentru combaterea sărăciei în lume. L-au primit doi profesori de la Institutul de Tehnologie din Massachusets și un profesor de la Harvard. Este vorba despre Abhijit Banerjee, Esther Duflo şi Michael Kremer.

„Laureaţii de anul acesta au introdus o nouă abordare pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătăţit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor”, se arată într-un comunicat al Academiei Suedeze, citat de Agerpres.

Una dintre câștigătoare, Esther Duflo, este cel mai tânăr câștigător al distincției, la 46 de ani. De origine franceză, Esther Duflo a fost și consilier al președintelui Barack Obama pe probleme dezvoltare.

Academia a explicat că lucrările celor trei economiști au arătat cum problema sărăciei poate fi abordată prin împărțirea ei în chestiuni mai mici și mai țintite în domenii precum educația și sănătate.

Anul trecut, premiul a fost câştigat de doi cercetători americani pentru teorii despre dezvoltarea economică sustenabilă.

Abhijit Banerjee s-a născut în 1961 în Mumbai, iar Michael Kremer s-a născut în 1964 şi este economist la Harvard University, Cambridge, SUA. Cei doi au cetăţenie americană, în timp ce Esther Duflo are dublă cetăţenie, franceză şi americană. Abhijit Banerjee este căsătorit cu Esther Duflo şi lucrează împreună la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, SUA.

Esther Duflo, născută în 1972 la Paris, Franţa, este a doua femeie care obţine Premiul Nobel pentru economie, dar şi cea mai tânără persoană recompensată cu această celebră distincţie. În 2009, Elinor Ostrom (SUA) a devenit prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Economie.

Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de 9 milioane coroane suedeze (908.000 de dolari americani).

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri