Președintele intervine în disputa BNR-Guvern: „S-a mers cam departe”

Data actualizării: Data publicării:
iohannis foto mare

Președintele Klaus Iohannis a spus că i-a invitat la discuții pe reprezentanți ai Guvernului și ai Băncii Naționale a României.

„Vin la aceeași masă părțile cu opinii diferite. Mi se pare că s-a mers cam departe cu unele afirmații contondente. Instituțional, acum e vorba de Guvern și BNR și pe ei îi voi chema la mediere. Sper să ajungă la un numitor comun”, a spus el, în legătură cu disputa dintre Guvern și Banca Națională.

E posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului și BNR să semene, pentru că suntem oameni care înțelegem legile economiei și vedem ce se întâmplă. Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflația e fundamental greșită, nu va rezolva nimic. E greșit să acuzi firmele străine de creșterea inflației. Politicile discutabile ale Guvernului PSD în domeniul fiscal au dus la aceste neliniști în piață și la creșterea inflației și dobânzilor. Problema poate fi rezolvată, dar doar prin abordare responsabilă, politici guvernamentale sustenabile”, a spus Iohannis.

Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR, nu de la investitori, ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au înțeles urmările politicilor puse în practică, au trecut peste argumentele opoziției, ale mele. Dacă mai stăm mult va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp. Din cauza acestor chestiuni foarte serioase și acestei aproape animozitate dintre Guvern și BNR, am decis să încerc o mediere între Guvern și BNR. Îi voi invita la Cotroceni să văd unde sunt probleme”, a precizat președintele.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, spunea în urmă cu o săptămână că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale. Iar acesta este doar ultimul dintr-o serie de avertismente lansate de Banca Națională.

Mai mulți reprezentanți ai Guvernului și ai PSD au criticat declarațiile reprezentanților BNR.

„Încerc să înţeleg, prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la BNR, unele declaraţii ale preşedintelui, ale liderilor din opoziţie, ştiri false. Poate cineva e nervos că România chiar începe să-şi folosească potenţialul propriu în propriul interes. Îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului”, a spunea în urmă cu trei zile președintele PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri