Sari la conținut

Preşedintele Patronatelor din Turism: Parlamentarii nu înţeleg ce este impozitul forfetar

 

FOTO Mediafax

"Sunt convins că nu există comunicare între noi, ca mediu privat, şi clasa politică. Ştiţi foarte bine, această relaţie ani de zile a suferit şi suferă în continuare, iar dacă nu există o comunicare sănătoasă şi permanentă înseamnă că e greu să înţelegi un lucru aşa, de azi pe mâine. Şi atunci amânarea e cea mai confortabilă pentru legile parlamentare", a spus Mohammad Murad, într-o conferinţă de presă la Mamaia.

El a precizat totodată că legea privind impozitarea bacşişului, eliminată între timp, a creat un haos total în industria turismului. Oamenii de afaceri din turism cer înfiinţarea unei agenţii de sprijinire a investitorilor şi o legislaţie simplificată.

"Turismul românesc are nevoie de decizii importante pentru a putea fi pus la punct. Cum spunea şi Prinţul Charles, ce este cel mai frumos în România este că e naturală. Deci o putem vinde aşa cum este ea. Şi serviciile pe litoral au crescut în fiecare an, din punct de vedere al calităţii. Dar cine să investească în România, când pentru o hârtie aştepţi un an la primărie?", se întreabă şeful FPTR.

Totodată, reprezentanţii Mareea, unul din principalii touroperatori care activează pe litoralul românesc, au anunţat că pregătesc o nouă piaţă, un zbor charter către Polonia, şi estimează că 5.000 de turişti de pe această piaţă vor vizita România. "Suntem convinşi că în trei-cinci ani Polonia va fi piaţa principală de pe care vom aduce turişti", a afirmat Marius Usturoiu, directorul general al Mareea.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu, a declarat că România şi-a pierdut o parte din turiştii proprii, din cauza lipsei de promovare, dar are în continuare resurse demne de invidiat. "Este lipsa de promovare şi de conştientizare a faptului că România este o destinaţie turistică cu adevărat unică şi care merită vizitată", a spus Mirela Matichescu.

Preşedintele ANT a precizat totodată că săptămâna viitoare va fi discutat în plen în Parlament proiectul privind voucherele de vacanţă şi că în 30 de zile vor fi emise şi normele de aplicare.

Potrivit calculelor acestuia, dacă măcar 10% din 5,3 milioane de angajaţi şi şase milioane de funcţionari publici ar putea beneficia de cel puţin jumătate (3.000 lei) din plafonul stabilit de 6.000 de lei pentru aceste vouchere, ar însemna 400 milioane euro infuzie de capital în industria turistică locală.

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că obligativitatea taxării bacşişului va fi eliminată şi că de la 1 ianuarie va fi introdus impozitul forfetar pentru industria turismului şi HoReCa, modificările urmând să fie aprobate de Parlament.