Preţul carburanţilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Data publicării:
carburanti mediafax

Un litru de benzină standard costă acum 5,4 lei la unele staţii din Bucureşti, în vreme ce motorina a ajuns la 5,52 de lei pe litru.

La Constanţa, preţurile sunt şi mai mici. Litrul de benzină se vinde cu 5,29 lei, iar cel de motorină cu 5,37 lei. Românii n-au mai plătit atât de puţin pentru carburanţi de la finalul anului 2011.

Trebuie spus însă că preţurile la pompă ar fi fost acum sub 5 lei pe litru dacă Guvernul nu ar fi introdus supraacciza de 7 eurocenţi la 1 aprilie. Această suprataxă a scumpit dintr-un foc benzina şi motorina cu 40 de bani pe litru.

În a doua jumătate a acestui an, companiile petroliere au scăzut preţul benzinei cu 13,5 la sută şi pe cel al motorinei cu peste 11 procente. Aceasta în vreme ce, la nivelul Uniunii, carburanţii s-au ieftinit, în medie, cu 8 la sută. Suntem departe însă de Statele Unite, unde carburanţii costă cu 27% mai puţin decât în iunie.

Evoluţia se datorează cotaţiei internaţionale a petrolului. Preţul ţiţeiului s-a prăbuşit din iunie încoace, de la 115, la 66 de dolari pe baril. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri