Prețul petrolului fluctuează. Strategia saudiților

Data publicării:
Aramco- wikipedia


Companiile petroliere care au în portofoliu sonde și rafinării au avut pierderi semnificativ mai mici decât cele care s-au bazat strict pe extracție. Un astfel de exemplu îl reprezintă chiar OMV Petrom, care dacă nu ar fi trebuit să treacă în contabilitate o scădere a valorii unor active, ar fi terminat pe plus anul 2015.

În schimb, Arabia Saudită are o capacitate de rafinare semnificativ mai mică decât cea de extracție, însă de ceva vreme, oficialii acestei țări dau semne că strategia companiei petroliere de stat se va schimba. Cel mai bun exemplu îl reprezintă intenția de a cumpăra o rafinărie care se află în Statele Unite și care are o capacitate de rafinare de 600 de mii barili pe zi.

În ultimul an, aceasta a funcționat la 75 la sută din capacitate și ca termen de comparație, Aramco, compania petrolieră de stat a Arabiei Saudite, produce cam 5,5 milioane de barili pe zi. Rafinăria a fost modernizată în urmă cu patru ani și este cea mai mare de pe teritoriul Statelor Unite. În acest moment, rafinăria este deținută în proporții egale de Aramco și Royal Dutch Shell, dar pentru moment nu e clar ce sumă oferă saudiții pentru a deveni proprietari unici.

Jurnaliștii de la CNN spun că saudiții vor să pună mâna și pe mai multe terminale de încărcare/descărcare a petrolului și achiziția acestor active ar putea să crească serios valoarea companiei.

Deloc întâmplător, există intenția ca Aramco să fie listată la bursă și, fără a pune la socoteală rafinăria din Statele Unite, gigantul petrolier ar putea valora cel puțin 1.000 de miliarde de dolari.

Problema este că un investitor ar risca destul de mult cumpărând acțiuni la o astfel de companie câtă vreme prețul barilului de petrol este încă scăzut și, în plus, extrem de instabil. În schimb, marjele de profit în rafinare au crescut mulțumită țițeiului ieftin.

La începutul anului, oficialii Aramco anunțau că vor să cumpere pachetul majoritar la una dintre cele mai mari rafinării din China, a cărei capacitate de rafinare este de 400 de mii de barili pe zi. Aceasta ar urma să fie extinsă în anii următori pe banii saudiților și, dacă cele două achiziții se confirmă, capacitatea de rafinare a celor de la Aramco ar putea depăși 4 milioane de barili pe zi. Adică ceva mai mult de 70 la sută din producția zilnică. De fapt, Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, care produce peste 12 la sută din țițeiul care se consumă la nivel mondial.

Citiți și:

Strâmtorați de ieftinirea petrolului. „Perla” Coroanei saudite ar putea fi vândută
Arabia Saudită plăteşte rolul jucat în ieftinirea petrolului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri