Prețul petrolului scade în timpul reuniunii Opec de reducere a producției

Data publicării:
opec harta

Prețul țițeiului a scăzut cu 4% în peambulul întâlnirii țărilor exportatoare de petrol care fac parte din Opec , pe fondul temerii că nu se va ajunge la un acord privind reducerea producției de petrol.

opec

Țițeiul brent a scăzut cu 1,76 $ pe baril, ajungând la valoarea de 46,48 dolari/ baril, în vreme ce țițeiul brut a scăzut cu 1,80 de dolari/baril, atingând prețul de 45.28$.   

În cursul lunii septembrie, cartelul țărilor exportatoare de petrol au votat reducerea producției pentru prima dată în opt ani. Detaliile înțelegerii convenite în septembrie ar putea fi negociate la întâlnirea țărilor Opec, care începe miercuri la Viena. Finnancial Times notează că membrii Opec par maidegrabă să aibă opinii diferite în privința planului de reducere a producției de țiței, astfel că este foarte posibil ca reuniunea să nu se încheie cu un acord.

 Potrivit analiștilor, piața petrolului va deveni volatilă în următoarele zile pe fondul absenței unui acord privind reducerea producției, mai cu seamă pentru că limitarea exportului va determina tranzacții care au în vedere crearea de stocuri.

Analiștii de la Goldman Sachs sunt de părere că ultimele știri indică faptul că atâta vreme cât există un acord de principiu asupra raționalizării producției de țiței, interesele politice ale fiecărei țări membre Opec, foarte diferite între ele, ar putea să ducă totuși la eșecul semnării în final a unei înțelegeri.

La momentul la care, în septembrie, s-a anunțat intenția Opec de a limita producția de țiței la 700.000 barili pe zi, Iranul a cerut și a obținut acordul pentru a-și mări cantitatea de țiței extrasă pe zi. Neînțelegerile dintre Iran și rivalul său din regiune, Arabia Saudită, au blocat până acum convenirea unui acord. De cealaltă parte, țările membre Opec care au zăcăminte mai mici doresc reducerea producției, în condițiile în care prețul mondial al țițeiului scade constant. În doar doi ani, prețul unui baril a scăzut de la 110 dolari/unitate la valoarea de astăzi, de 45$/baril.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri