Prețul zahărului înregistrează cea mai mare creștere din ultimii doi ani

Data publicării:
zahar captura fara scris

 

Cotațiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16% în ultimele trei luni, cel mai mare avans înregistrat după 2013. Prețurile și-au revenit după ce în luna august au atins cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, pe fondul deprecierii realului brazilian care i-a încurajat pe exportatori să majoreze livrările. Între timp, tendința de depreciere a monedei braziliene a încetinit iar vremea uscată pune în pericol recolta de trestie de zahăr a celui mai mare exportator mondial. În plus, fenomenul El Nino pune în pericol recolta din Australia într-un moment de scădere a producției în India și Brazilia.

'Piața s-a modificat din septembrie deoarece noi și majoritatea analiștilor ne-am modificat estimările referitoare la ofertă', a declarat Artur Manoel Passos, economist la Itau Unibanco Holding SA în Sao Paulo.

Organizația Internațională a Zahărului (ISO) prognozează că după cinci ani de surplus cererea va devansa producția în sezonul care a început luna aceasta. Deficitul urmează să se dubleze până la 6,2 milioane de tone anul viitor.

În aceste condiții, managerii de fonduri și-au majorat pozițiile pe termen lung în doar două săptămâni. Datele U.S. Commodity Futures Trading Commission arată că în săptămâna care s-a încheiat la 13 octombrie managerii de fonduri și-au majorat pozițiile pe termen lung cu 33%, până la 117.090 contracte futures și opțiuni, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014, în timp ce pozițiile short au scăzut în șapte din ultimele opt săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri