PREȚURI MAI MARI ÎN OCTOMBRIE. Ouăle, uleiul și fasolea, în topul scumpirilor

Data publicării:
12112012 20alimente-33062

În luna octombrie, prețurile au crescut cu 0,29%, în condițiile în care în luna septembrie majorarea a fost de 1,18%, se arată încomunicatul INS. În cea de-a noua lună a anului, rata anuală a inflației atinsese 5,33%, cea mai mare valoare din 2012.

Rata medie mobilă a inflației | INS

În luna octombrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit ouăle (8,27%), uleiul (3%), fasolea (2,95%), produsele de morărit (1,14%), carnea de porc şi pasăre (peste 1%) şi brânza (1%). Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 2,33%, cărțile, ziarele și revistele (2,28%) transportul aerian și serviciile de telefonie (cu câte 1,29%), intrarea la cinematografe, teatre şi muzee (1,03%).

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2011 - octombrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2010 - octombrie 2011) determinată pe baza Indicelui prețurilor de consum (IPC) este de 3,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,2%, se mai arată în comunicatul INS.

Totuşi, în aceeaşi perioadă s-au înregistrat şI ieftiniri. Cel mai mult s-au redus preţurile pentru legume și conservele de legume, cu peste 5 procente. Prețuri mai mici au fost înregistrate şi pentru fructele proaspete, dar și pentru combustibili.

Banca Naţională se aşteaptă însă ca preţurile să crească în continuare. Săptămâna trecută, BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru finalul anului de la 3,2 la 5,1 %, ca urmare a ultimelor evoluţii. De la minimul istoric de 1,79 % atins în luna mai, indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor a ajuns la peste 5 procente în septembrie. Creșterea inflației a fost provocată de seceta din această vară, care a determinat scumpirea alimentelor.

Indicele prețurilor de consum și rata inflației

Indicele preţurilor de consum faţă de luna anterioară măsoară evoluţia preţurilor în luna curentă față de luna anterioară. Pe baza lui se determină rata lunară a inflației. Rata medie lunară a inflaţiei exprimă media creşterilor lunare ale preţurilor. Indicele măsoară evoluţia preţurilor în luna curentă faţă de aceeaşi lună din anul anterior. Pe baza acestui indice se determină rata anuală a inflaţiei.

Așa cum indică raportul Guvernului privind situaţia economică pe acest an publicat în octombrie, inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente. Impactul secetei asupra produsului intern brut nu este deocamdată clar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri