Previziuni. Prețul alimentelor nu va crește prea mult în 2013

Data publicării:
28122012 20agricultura-40930

2013 aduce promisiuni de reducere a TVA la 9% pentru produsele agroalimentare de bază. Însă autorităţile condiţionează scăderea de încasări mai bune din taxe şi impozite. Măsura nu este pe placul experţilor Fondului Monetar Internaţional, care spun că va încuraja evaziunea fiscală. O opinie care nu e împărtăşită nici de ministrul Agriculturii, nici de patronate.

„Rămâne o prioritate reducerea TVA la produsele alimentare de bază: pe de o parte temperarea prețurilor, pe de alta combaterea evaziunii fiscale”, a explicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

O cotă a TVA redusă va aduce încasări de 300 de milioane de lei din reducerea evaziunii fiscale în panificaţie. Per total, încasările ar creşte şi mai mult.

Scăderea TVA nu înseamnă automat şi preţuri mai mici la raft, spun autorităţile. Concret, producătorii vor primi înapoi 15 % din TVA prin reducerea cotei de impozitare, dacă vând cu factură. În schimb, comercianţii asigură că această modificare se va vedea şi la raft.

„Vreau să spulber acele speculații populiste, că reducerea TVA nu va duce la scăderea prețurilor alimentelor, pentru că cineva de pe lanț ar specula asta și ar umfla marjele”, a declarat Alexandru Vlad, directorul unui lanţ de hipermarketuri.

Producție bună de cereale

Pe lângă o eventuală scădere a TVA, 2013 va aduce o producţie bună de cereale, spun fermierii. Vremea a fost caldă până în decembrie, iar ninsorile târzii au protejat culturile de îngheţ. Acest lucru se va reflecta în preţurile alimentelor şi nu vom mai asista la scumpiri record cauzate de producţia slabă de cereale, cred specialiştii. Există şi excepţii, carnea de vită s-ar putea scumpi cu 5 procente.

„Carnea de vită, citeam niste previziuni, și în 2013 va mai crește ceva prețul, din cauza unui dezechilbru la nivel mondial, există o cerere foarte mare, necompensată cu o ofertă pe măsură”, spune Mihai Vişan, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Alţii însă sunt mai precauţi. De teamă să nu le scadă vânzările, producătorii din morărit şI panificaţie spun că vor ţine preţurile la fel.

O altă măsură luată de autorităţi pentru reducerea preţurilor alimentelor şi eliminarea intermediarilor este ca producătorii care vând în pieţe să aibă carnete de producător. În acestea vor fi notate suprafeţele deţinute şi producţia obţinută. De la 1 ianuarie, ei nu vor mai avea acces în pieţe fără acestea.

Prevederi noi pentru achiziționarea de terenuri de către străini

2013 aduce şi prevederi noi pentru achiziţia de terenuri de către străini. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Digi24 că instituţia pe care o conduce ar putea limita suprafaţa pe care o poate achiziţiona un investitor străin în România din 2014, iar procedurile ar putea fi începute chiar de anul viitor.

„Sunt state care au pus bariere pentru pers fizice străine. Nu poți cumpăra teren decât dacă ai un istoric de cinci ani în agricultură sau punând bariere legate de suprafaţa achiziționată, la 500 sau 700 hectare”, a declarat Daniel Constantin.

În ultimii ani, România a devenit un El Dorado pentru investitorii străini. Pâmântul fertil şi preţul mic au făcut ca, în prezent, aproape 800.000 de hectare să ajungă în posesia străinilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri