„Prima Casă” se modifică

Data actualizării: Data publicării:
bloc apartamente

Guvernul pune umărul la afacerile dezvoltatorilor imobiliari, ca să ajute la vânzarea de locuinţe noi. Modifică programul Prima Casă în aşa fel încât băncile vor acorda mai greu împrumuturi pentru apartamente comuniste, relatează Digi24.

Anul acesta, Guvernul pune în joc 2,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor de tip Prima Casă. Suma este cu 400 de mii de lei mai mică faţă de cea din 2016.

Iar interesul se îndreaptă tot mai mult spre achiziţia de imobile noi, nu mai vechi de 5 ani. Statul garantează 50% din valoarea acestor credite.

„Băncile vor acorda mai uşor credite pentru achiziţia de locuinţe noi. Prima casă ajută doar să se construiasca mai mult”, afirmă Antoanela Comsa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.

În cazul locuinţelor vechi, statul va garanta doar 40% din valoare. În aceste condiţii, băncile vor fi mai rigide.

Noi estimăm că vor fi scăderi între 5 şi 6% în medie. Vom avea imobile unde preţul va scădea până la 10 % la imobile vechi”, spune Adrian Pandelescu, director în cadrul unei firme de brokeraj de credite.

Programul Prima Casă, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.

În cei 8 ani de funcţionare au fost acordate finanţări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri