Primele lucruri pe care trebuie să le afli când vrei să cumperi un apartament într-un bloc nou. Actele pe care trebuie să le ceri

Data actualizării: Data publicării:
apartament bloc rezidential nou

Calitatea construcției și branșarea la utilități sunt printre primele lucruri care trebuie verificate, dacă vreți să cumpărați o casă nouă sau un apartament într-o clădire nou construită.

Ca și în cazul verificării actelor de construire, pentru verificarea cărții tehnice avem nevoie de un specialist care va înțelege dacă proiectarea este bine făcută sau nu. Un proiectant, arhitect sau inginer în construcții va putea să ne spună dacă imobilul este de bună calitate și dacă respectă standardele legale autorizate.

Dacă anumite detalii ridică semne de întrebare, vom cere vânzătorului documente suplimentare, certificate de calitate pentru anumite materiale folosite sau chiar garanțiile oferite de cei care au făcut diferite lucrări din proiect.

În unele situații, cartea tehnică nu este disponibilă înainte de data recepției finale a proiectului. În acest caz vom solicita precizarea unor mențiuni în contractul de rezervare și antecontract care ne protejează interesele și banii dacă nu primim acest document, conținutul acestuia nu e mulțumitor sau dacă nu e respectat în execuția proiectului.

Următorul pas este verificarea branșamentelor la utilități. Vom solicita vânzătorului contractele cu furnizorii de apă și canalizare, energie electrică și gaze împreună cu ultimele facturi emise. Dacă proiectul imobiliar este în curs de racordare la utilități, vom solicita dosarele avizate care atestă că toate condițiile sunt îndeplinite, că furnizorii au confirmat efectuarea lucrărilor și că există un termen maxim până la care acestea vor fi terminate și funcționale.

Dacă avizele încă nu sunt obținute, vom preciza în contractul de rezervare și antecontract obligativitatea și termenul până la care vânzătorul trebuie să le livreze. Vom solicita menționarea de penalități și alte consecințe ale neîndeplinirii acestor condiții.

Tot pe tema utilităților, trebuie să vedem care sunt condițiile transferului contractelor de la vânzător la asociația de proprietari sau dacă vânzătorul impune obligația de a păstra el administrarea clădirilor și spațiilor comune din acel ansamblu rezidențial, în ce condiții și cu ce costuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri