Privatizarea, un proces controversat. Ce spun experții

Data publicării:
23012013 20graba 20privatizare-45391

Autorităţile române au convenit cu experţii internaţionali că privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei să fie realizate până la finalul lunii aprilie. Un termen prea scurt, spun experții pieței de capital.

„Aş prefera scenariul în care privatizările să nu se facă în 2, 3 luni de zile. Aş prefera să se facă poate într-un an de zile, sau în 9 luni de zile. Aş prefera ca înainte să faci măsuri pregătitoare care înainte să crească valoarea acestor companii. Dacă vii mâine şi privatizezi o companie care este pe pierdere, ce poţi să vinzi? Bursa îţi dă un preţ real, nu-ţi dă un preţ inventat, cum ne-am familiarizat noi din alte vechi privatizări”, a declarat Adrian Lupşan, Vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Specialiştii pieţei de capital spun însă că aceste privatizări sunt mai mult decât necesare, pentru că doar aşa companiile din sectorul public devin atractive pentru investitori.

„O privatizare prin piaţa de capital ar fi ideală în momentul de faţă ca să continuăm să atragem aceste investiţii”, a afirmat Valentin Ionescu, vicepreşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital.

Potrivit angajamentelor cu FMI, Guvernul ar fi trebuit ca până la sfârşitul anului trecut să vândă pe piaţa de capital pachete de acţiuni la Transgaz, Romgaz şi Nuclearelectrica.

În decembrie 2012, Executivul a extins cu un an, pâna în 31 decembrie 2013, perioada maximă în care s-a angajat că va lista la bursă acţiuni ale unor companii de stat. O decizie care s-ar putea dovedi câştigatoare, în măsura în care, spun specialiştii, anul acesta autorităţile ar putea obţine un preţ mai bun în comparaţie cu cel de anul trecut.

„Statul are numai de câştigat dacă face aşa ceva. Încasează nişte bani, pe care îi poate folosi în proiectele de infrasctructură care generează ulterior creştere economică, dezvoltă un sistem care va genera taxe şi impozite, va oferi posibilitatea companiilor să se finanţeze prin intermediul Bursei”, a spus Mihai Chişu, broker.

Experţii pieţei de capital mai spun însă că pentru a obţine un preţ mai bun, autorităţile ar trebui să finalizeze procedurile de alegere a managerilor privaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri