Probleme pe piaţa uleiului de măsline. Salvarea ar putea veni din Grecia

Data publicării:
MASLINE

Producţia de ulei de măsline a Spaniei se va înjumătăţi în această toamnă, de la 1,7 milioane de tone anul trecut, la puţin peste 800.000 de tone, estimează analiştii de la Oil World. Iar pe contractele futures, preţul uleiului spaniol deja a crescut cu 27%, majorare care s-ar putea resimţi şi în preţul de la raft.

Spania este cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, însă anul acesta a fost lovită de secetă. În plus, cultivatorii spun că măslinii au fost epuizaţi de producţia bună de anul trecut.

Scumpirea pe care o poate provoca recolta slabă din Spania poate fi evitată doar dacă celelalte ţări cresc producţia.

Dar spaniolii nu sunt singurii care au probleme. Deşi a izbucnit acum trei ani şi jumătate, războiul civil din Siria afectează abia anul acesta producţia de măsline. Pe lângă conflictul dintre Bashar Al-Assad, Statul Islamic şi rebelii moderaţi, cultivatorii sirieni au fost afectaţi şi de secetă. Iar în Cisiordania, unde uleiul generează venituri de 100 de milioane de dolari anual, fermierii palestinieni îi acuză pe israelieni că nu îi lasă să culeagă măslinii.

Acum, piaţa mondială a uleiului de măsline aşteaptă să vadă ce vor face producătorii greci şi tunisieni. Recolta grecilor se va dubla anul acesta, iar cea a tunisienilor se va tripla. Împreună, cele două ţări vor produce cu peste 300.000 de tone de ulei mai mult decât anul trecut şi vor acoperi o parte din scăderea Spaniei.

Grecii au avut o recoltă bună şi în 2010. Însă atunci au fost acuzaţi că au ţinut uleiul în depozite pentru a majora artificial preţurile pe piaţa internaţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri