Producătorii din industria cărnii cer FMI reducerea TVA la 5%. Premierul Victor Ponta fixează discuţia pentru septembrie

Data publicării:
carne-12

Patronatele din industria cărnii au trimis o scrisoare deschisă către Fondul Monetar Internaţional în care cer acordul pentru reducerea TVA pentru aceste produse la 5%. Premierul Victor Ponta spune însă că nu există nici o şansă ca scăderea acestei taxe să fie discutată la întâlnirea cu FMI din iunie. Eventual, la toamnă, anunţă şeful Executivului. Patronatele cer de asemenea ca toate camioanele care transportă carne să fie urmărite prin GPS, astfel încât statul să aibă o evidenţă a produselor care ajung în ţară.

Dorim ca, prin această scrisoare adresată FMI şi Guvernului României să aducem în atenţie volumul uriaş de produse şi bani care scapă înregistrărilor fiscale ale statului român. În cazul industriei cărnii, vorbim de 450-500 de milioane de euro”, a declarat Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale ProAgro.

În ciuda presiunilor producătorilor, reducerea TVA la carne nu este pe agenda discuţiilor Guvernului la următoarea vizită a Fondului Monetar Internaţional, din luna iunie. Abia în septembrie spune Victor Ponta că ar putea discuta acest subiect cu reprezentanţii industriei, după evaluarea impactului reducerii TVA la pâine şi produse de panificaţie, modificare operată în toamna anului trecut. El crede însă că reducerea TVA pentru carne, pe care o susţine pentru că e necesară, va avea un impact mai mare pe buget decât în cazul celorlalte produse.

Reducerea TVA este cu atât mai importantă cu cât, aşa cum spun producătorii, dupa scăderea TVA în Ungaria, au crescut importurile de carne de porc fără acte. Practic, produsele sunt cumpărate din Ungaria cu taxe mici, apoi vândute la un preţ mai mare în România.

Pentru a reduce acest fenomen, ei cer instalarea de GPS-uri pe tiruri, astfel încât autorităţile să aibă o evidenţă strictă a mărfurilor transportate. Dar nu se poate acum, răspunde din nou premierul: „Noi am vrea de mâine, dar presupune costuri. Unii vor, alţii nu vor, trebuie să adoptăm această obligativitate, dar nu de mâine”, a spus prim-ministrul.

Chiar dacă taxele plătite de procesatori ar putea fi mai mici, nimeni nu poate fi sigur că produsele se vor ieftini pe termen lung. Reprezentanţii industriei cărnii spun că, în urma reducerii TVA, preţul unui kilogram de carne va scădea de la 20 de lei la 17 lei. Nu au însă nici o garanţie că preţul va fi mai mic pentru că, de la o lună la alta, au costuri de producţie tot mai mari. „Piaţa cărnii e la fel ca piaţa cerealelor - este una fluctuantă, care ţine de cea europeană”, explică Alexandru Jurconi.

În 2013, preţul unei franzele a scăzut cu 15 procente după reducerea TVA la 9%, însă ieftinirea a durat doar o jumătate de an.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri