Producătorul de haine H&M, dispus să crească salariile lucrătorilor din fabricile de confecţii. Cât câştigă muncitorii din Bangladesh, cât câştigă cei din România

Data publicării:
hm

H&M ar putea scumpi hainele pe care le vinde pentru a-şi plăti mai bine muncitorii din fabricile de confecţii. Aici intră marea masă de lucrători din Asia, plătiţi cu salarii derizorii, dar şi cei peste 7000 de angajaţi care lucrează în România pentru compania suedeză. În Bangladesh, de exemplu, acolo unde se fac bluze şi pantaloni cu eticheta H&M, salariul minim este de circa 2 dolari pe zi, minimul pe economie. Şi la noi angajaţii din fabricile de textile primesc cele mai mici salarii pe economie.

Este pentru prima dată când H&M arată că ar fi dispusă să crească salariile lucrătorilor din fabricile de confecţii. Compania a făcut un angajament ca, până în 2018, să majoreze salariile pentru cei 850.000 de muncitori din unităţile de producţie care lucrează pentru companie. Majoritatea lor sunt localizate în Asia, în ţări sărace, unde salariaţii din atelierele de textile trăiesc la limita subzistenţei.

În multe dintre ele, condiţiile sunt deplorabile. Numai în Bangladesh, în Asia de Sud, peste 4500 de fabrici produc pe bandă rulantă pentru marile magazine din America şi Europa. Muncitorii au protestat de mai multe ori faţă de condiţiile de muncă, şi chiar H&M a pledat în faţa guvernanţilor ţării pentru ca salariul minim să fie ridicat la 68 de dolari pe lună.

Întârzierile din producţie ajunseseră să afecteze livrările către magazine, astfel că H&M a decis să grăbească rezolvarea situaţiei. Chiar şi aşa, încă este cale lungă până ce angajaţii din Bangladesh vor avea o viaţă decentă.

Sub eticheta H&M produc şi 20 de fabrici din România, în cadrul cărora lucrează peste 7000 de oameni. La fel ca şi în alte părţi ale lumii, angajaţii din fabricile de textile din România au cele mai mici salarii pe economie. Câştigă lunar între 800 şi 1000 de lei, net. Fabricile de textile sunt şi unii dintre cei mai mari angajatori, mai ales în judeţele în care a supravieţuit această ramură a industriei. Majoritatea lucrează în sistem lohn, pentru firme din străinătate, la costuri scăzute.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri