Profit de şapte ori mai mic la Gazprom

Data publicării:
gazprom sediu de departe

Tocmai şi-au publicat rezultatele pe 2014 și profitul a fost de 7 ori mai mic decât în 2013 - e practic o scădere de aproape 90%, de la 20 de miliarde de euro, profitul a plonjat la nici trei miliarde.

În mod paradoxal, în urmă cu doar câţiva ani, compania rusească era cea mai profitabilă din lume. În 12 luni însă a fost dată cu roatele în sus - pe fondul tensiunilor din Ucraina, Gazprom a tăiat alimentarea cu gaz a ţării vecine timp de jumătate de an. Anul trecut, vânzarile de gaze în Europa precum și în alte țări i-au scăzut cu aproape 10 procente.

Tehnic, disputa celor de la Gazprom cu ucrainenii a pornit de la datoriile neplătite ale Kievului și de la neînțelegerile privind prețul gazelor - însă pentru a se pune la adăpost de eventualele probleme, grupul şi-a umflat provizioanele cu aproximativ șase miliarde de dolari.

Dar asta nu e nimic pe lângă lovitura dată de curs. Gazprom a înregistrat pierderi de peste 21 de miliarde de dolari exclusiv din prăbuşirea rublei. Practic, numai din devalorizarea monedei a încasat pierderi de 7 ori mai mari decât profitul cu care a rămas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri