Prognozele lui Isărescu pentru perioada ce urmează

Data publicării:
Mugur Isarescu BNR inquamphotos-1.com august 2015

 

Foto: inquamphotos.com

Inflația anuală rămâne în teritoriu negativ pentru mai mult timp decât estimase în prognozele anterioare Banca Națională a României (BNR), dar cu valori mai reduse datorită epuizării impactului reducerii TVA la produsele alimentele, în iunie 2015, din cauza incertitudinilor și a prețurilor scăzute la produsele de import, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

"Noi vedem o diminuare a inflației negative în lunile următoare, dar în măsură mai mică decât în prognozele anterioare. O asemenea traiectorie va influența deciziile de politică monetară ale Băncii Naționale. Dominantă este incertitudinea, nu numai la noi, în general în Europa și în lume și a fost sporită de votul din Marea Britanie. Noutatea constă în faptul că abordarea noastră devine mai practică. Vedem cum evoluează lucrurile și acționăm cu arsenalul pe care îl avem la dispoziție", a explicat Isărescu.

În comunicatul detaliat prezentat de guvernator, remis în urma ședinței de politică monetară de joi, se menționează că "previziunile pe termen scurt indică menținerea nivelurilor negative ale ratei anuale a inflației, deși cu valori semnificativ mai reduse datorită epuizării impactului direct al extinderii, în iunie 2015, a cotei reduse de TVA la toate alimentele".

Totodată, perspectiva revenirii graduale a inflației în teritoriu pozitiv este marcată de riscurile generate de mediul intern și de cel extern, în condiții de incertitudine ridicată, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților BNR, mediul extern este caracterizat de persistența nivelurilor scăzute ale inflației, precum și de accentuarea incertitudinilor privind creșterea economică mondială, a celor legate de statutul Marii Britanii în raport cu Uniunea Europeană și a celor referitoare la politicile monetare ale principalelor bănci centrale din lume, în condițiile sporirii volatilității pe piețele financiare globale.

"Pe plan intern, riscurile au ca sursă conduita politicii fiscale și de venituri, precum și efectele adverse generate de modificări ale legislației din domeniul financiar-bancar", se subliniază în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri