Programatorii din Silicon Valley se mută pe Wall Street

Data publicării:
computere brusa - broker - GettyImages - 19 august 2015

BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, l-a angajat anul acesta pe Bill MacCartney, un fost inginer de la Google. La Google a lucrat şi Alfred Spector, cercetătotorul IT recrutat de fondul speculativ Two Sigma, la care mai lucrează expertul în calculatoare David Spiegel şi un matematician prestigios, John Overdeck. Iar David Ferrucci, cel care a condus echipa din spatele supercomputerului IBM Watson, a fost angajat în 2012 de fondul de investiţii Bridgewater.

Potrivit Financial Times, unii IT-işti din Silicon Valley au început să se mute pe Wall Street, unde le iau locul traderilor. Fondurile de investiţii, îndeosebi cele de hedging, vor să elimine factorul uman din tranzacţionare. Aşa că au înfiinţat divizii de inteligenţă artificială în care speră să dezvolte programe capabile să analizeze cantităţi mari de informaţii.

Scopul este realizarea unor algoritmi care să nu se mai limiteze doar la rapoartele financiare publicate pe bursă, ci să tranzacţioneze automat şi în funcţie de căutările de pe internet, de postările de pe reţele de socializare, de imaginile surprinse de sateliţi sau de prognozele meteorologice.

Este un obiectiv complex, care nu va fi atins prea curând. Nimeni nu poate spune deocamdată dacă analizarea unor informaţii atât de variate poate da naştere unor strategii coerente. Tranzacţionarea pe bază de algoritmi deja există, însă acurateţea ei lasă de dorit. Iar încercarea de a descoperi o formulă matematică magică care să prevadă evoluţia pieţelor a îndepărtat pe alocuri lumea financiară de ştiinţa adevărată.

Acum însă, fondurile de investiţii încearcă să rămână cu picioarele pe pământ şi să folosească matematică şi programare pură pentru îmbunătăţirea tranzacţiilor automate. Dar nu toţi IT-iştii vor să părăseacă mediul creativ din Silicon Valley pentru a lucra în lumea mai rece şi mai rigidă de pe Wall Street. Ca să îşi acopere deficitul de personal, fondurile de investiţii au început să recruteze programatorii taletaţi direct de pe băncile universităţilor tehnice. Iar prin diverse campanii şi concursuri încearcă să găsească programatori pasionaţi fără studii de specialitate.

Cu sute de miliarde de dolari la dispoziţie giganţii financiari pot să concureze cu giganţii IT la salariile oferite. Însă trebuie să îi convingă pe programatori că pot evolua în carieră la fel de bine ca în industria tehnologică. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri