Programul „Casa Verde” va fi relansat în 2016 într-un nou concept, cu un buget de 150 milioane de lei

Data publicării:
panouri solare bihor 1

„După cinci ani, reluăm „Casa verde” în 2016 și, pe lângă sistemele de încălzire care utilizează energie regenerabilă, vom finanța și investiții care utilizează materiale pentru izolație, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltică, sisteme de acoperișuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociațiile de locatari, instituțiile publice, școli, spitale, universități. Acest program integrat, căruia eu îi spun „Casa verde plus”, va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru sistemele înlocuirea sistemelor de încălzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperișuri, izolație, în jur de 45 de milioane”, a afirmat Pașca Palmer.

În plus, sunt alocate în jur de 44 de milioane de lei pentru finanțarea și finalizarea contractelor semnate în baza vechiului program "Casa verde".

„Casa verde” clasică, să-i spunem așa, care a existat și în anul 2011, finanța instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice și juridice. Există încă o serie de contracte semnate la vremea respectivă și pot să vă spun că sunt alocate în jur de 44 milioane de lei pentru finanțarea și finalizarea acestor contracte”, a spus ministrul.

Cristiana Pașca Palmer a subliniat că relansarea programului „Casa verde” va stimula și creșterea afacerilor în sectorul materialelor de construcții ecologice.

„Pe lângă beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante.Vorbeam de reducerea facturilor, dar și de un mare avantaj în dezvoltarea de business-uri. Toată această piață este încă într-o fază de pionierat și aș vrea ca, prin măsurile pe care le luăm, să stimulăm și creșterea business-urilor în această zonă. Impulsionarea consumului de materiale de construcții ecologice va crea o piață competitivă în acest sector și sper că va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă”, a menționat Pașca Palmer.

Ghidurile dedicate noului program „Casa verde plus” vor fi definitivate la jumătatea lunii mai, potrivit ministrului Mediului.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei și cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele ce urmează să fie finanțate din Fondul pentru Mediu se numără Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Pentru Programul „Casa Verde” s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finanțarea contractelor în vigoare și 94,7 milioane lei pentru contracte noi și se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanțare.

„Programul „Casa Verde” este completat de „Casa Verde Plus”, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanțate materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și altele”, mai informează Executivul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri