Programul „Noua casă” se dezumflă. Ministrul de finanțe a anunțat noua condiție pentru avans

Data actualizării: Data publicării:
agent imobiliar inmanand cheile casei unui client care are un contract in mana
Peste jumătate dintre locuințele vândute în ultimele luni în București au fost plătite cu banii jos Foto: Guliver/GettyImages

Programul „Nouă casă”, anunțat cu aplomb de guvern pentru a înlocui „Prima casă”, nu mai pare așa de ofertant, deși au fost critici care spuneau că va duce la o explozie a prețurilor, mai ales la apartmentele cu trei camere. Pentru achiziția unei locuințe prin noul program este nevoie însă de un avans de cel puțin 15 la sută, a declarat la Digi24 ministrul finanțelor, Florin Cîțu. Practic, acest avans este similar cu cele cerute de majoritatea băncilor pentru creditele ipotecare clasice.

Florin Cîțu a dat de înțeles că nu mulți tineri își vor permite noul avans, având în vedere că suma maximă pe care o pot obține este de 140 de mii de euro. Tocmai de aceea, ministrul de finanțe este sceptic că prețurile vor crește pe piața imobiliară. El a explicat că plafonul crește tocmai pentru a veni în întâmpinarea unei situații deja prezente pe piața imobiliară. 

În plus, se păstrează condiția ca locuința achiziționată să fie prima casă, iar durata noului program ar putea fi una foarte scurtă, „de criză”, posibil doar până la sfârșitul anului, a dat de înțeles ministrul Florin Cîțu. 

Cei care vor lua totuși un credit prin „Nouă casă” rămân doar cu birocrația în plus aferentă unui program guvernamentalîn condițiile în care celelalte costuri și comisioane sunt mai mici în cazul creditelor standard. 

Business Club: Noua casă e mai scumpă

Dacă „Nouă casă” rămâne în această formă, doar băncile mai au ceva de câștigat - 60 la sută din credit va fi garantat de către stat, așa că își vor recupera rapid o parte din bani în cazul în care oamenii nu-și pot plăti ratele. Asta le-ar putea face pe bănci să accepte clienți cu un profil mai puțin sigur. Dar atunci nu ar face decât să crească pericolul supraîndatorării.

Programul de înlocuire a programului „Primea casă” încă se discută. Dincolo de câteva cifre, nu avem ansamblul. Dar dacă vrea să își păstreze măcar câteva trăsături de sistem de asistență, atunci trebuie să vină cu ceva mai mult decât un avans de 15%. Poate introducerea unor nivele intermediare de garanții, poate un avans diferențiat, în trepte, în funcție de valoarea locuinței. Altfel, se creează o construcție inutilă. Nici măcar nu are logică să încurajezi achizițiile într-o zonă medie a pieței. Riști, de fapt, doar să urci prețurile artificial.

Este de văzut cum se va contura până la final programul „Noua casă”, dar dacă va fi un avans de 15% indifernet de credit, atunci programul e ca și mort. Sistemul prin care fusese modificat programul „Prima casă” de Eugen Orlando Teodorovici, cu acea trăsătură socială, avea mai multă logică. Nu a fost neapărat ideea lui. BNR sugera de ani bună să se dea programului această tentă socială. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri