Proiect anti-înşelătorie: Agenţiile de turism ar putea plăti integral asigurarea de insolvenţă. În prezent, aceasta se plăteşte în rate

Data publicării:
turism-3

Agenţiile de turism vor fi obligate să plătească suma totală pentru asigurarea de insolvenţă, şi nu în rate, ca până acum. Noul proiect de ordin al Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism este o măsură îndreptată împotriva agenţiilor care fac bani din ţepuirea turiştilor.

Pe legea actuală, agenţiile pot plăti doar prima rată a asigurării, iar în caz de faliment turiştii rămân cu paguba, la fel şi transportatorii angajaţi de firmă. Este şi modelul clasic după care se fac înşelătoriile de acest fel.

În urma controalelor pe care le-am făcut, am descoperit fel de fel de tertipuri ale agenţiilor de turism. Spre exemplu, există posibilitatea de plată în rate şi multe agenţii plătesc doar prima rată, ca să arate în cazul unui control că au asigurare, iar apoi nu mai plătesc celelalte tranşe, iar în cazul falimentului turiştii nu sunt asiguraţi”, a declarat Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), pentru Mediafax.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Turism, 15% din totalul de 3000 de agenţii de turism au astfel de poliţe de asigurare plătite parţial. Acelaşi Răzvan Filipescu spune că nici asigurările de tip franşiză nu îi avantajează pe turişti. „Dacă agenţia asigură o sumă de 50.000 de dolari cu o franşiză de 80%, înseamnă că asigurătorul suportă doar 20% din pagube, adică 10.000 de dolari”, a arătat oficialul ANT.

Plata integrală reprezintă un cost suplimentar pentru agenţii şi s-ar putea să ajungă la consumatorul final, având în vedere că este vorba de un efort financiar mare o dată.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri