Proiect PSD: Un fond de investiţii mamut în domeniul Energiei aparţinând statului, condus de ministrul de resort

Data publicării:
fond energie mamut

Controlul devine obsesie la nivel înalt, mai ales într-o vreme în care se vorbeşte atât de mult despre regionalizare. Se discută acum formarea unui fond uriaş care să includă absolut tot ce deţine statul în domeniul energetic, fond care să fie în subordinea ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, informează Business Club.

Practic, ar urma să fie puse în aceeaşi căciulă pachetele majoritare şi minoritare pe care le are statul: Romgaz, Hidroelectrica, complexuri energetice, Petrom, distribuitori şi transportatori de energie şi gaze. Cu banii din profitul de la aceste companii, statul ar urma să facă investiţii inclusiv peste graniţă.

Această restructurare din temelii e tema unui proiect de lege iniţiat de trei parlamentari ai Partidului Social DemocratDumitru Chiriţă, Gheorghe Marin şi Florin Tătaru, din care unul a făcut o carieră serioasă ca lider sindical la Electrica. Este vorba de Dumitru Chiriţă, fost lider al Federaţiei Univers.

În aparenţă, schimbarea nu pare importantă. Statul oricum deţine toate aceste acţiuni şi companii, deci le pune la un loc. Însă se strânge prea multă putere într-un singur loc. Ideea de a face un fond ar fi destul de bună, chiar şi aşa colos cum ar fi, dacă el ar urma să fie tranzacţionat pe bursă. Însă de la început va fi închis, doar cu statul acţionar.

În perspectivă, pentru acest fond ar urma să fie găsit un administrator, dar până atunci va avea un consiliu de supraveghere, iar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, răspunde solidar cu acesta.

Răspunderea este o consecinţă a unei puteri anterioare, iar găsirea unui administrator poate dura nişte ani, dacă ne aducem aminte cum s-a întâmplat cu Fondul Proprietatea.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri