Proiectul de lege al falimentului personal zace de cinci ani în Parlament: „Vrem să găsim soluţia juridică corectă”

Data publicării:
femeie cu bani in mana - captura digi24

În România sunt aproape 800.000 de oameni care au restanţe la plata ratelor, iar dacă ar avea posibilitatea să intre în insolvenţă precum firmele, ar avea răgaz de câţiva ani să nu mai plătească dobânda şi penalităţile la credit, ci doar să returneze împrumutul propriu-zis.

„Să vedem dacă societatea are sau nu are nevoie în momentul de faţă de asemenea instrument normativ”, a spus Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei.

Ministrul pare să fi aflat de-abia acum despre propunerea privind introducerea condiţiile de declarare a falimentului personal, deşi proiectul este de aproape cinci ani în Parlament, însă a trecut doar de Senat.

„Există nu unul, ci două proiecte care vizează aceeaşi temă şi ambele se află la comisia juridică. Nu au fost blocate de dragul de a bloca, dar vrem să găsim soluţia juridică corectă şi în acest domeniu”, a spus Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

În ultimii ani, băncile au făcut presiuni ca legea să nu apară, deşi tocmai bancherii încurajaseră creditele neperformante.

Băncile se tem că, dacă cei care care au luat credite ar fi protejaţi de legea falimentului personal, mii de oameni vor merge la bancă să depună cheile apartamentelor supraevaluate pentru care plătesc rate în monede exotice. Deşi vina aparţine în egală măsură bancherilor, ponoasele le trag doar datornicii

Specialiştii au şi explicaţii pentru care o astfel de măsură de sprijin este ignorată.

„Suntem într-un moment în care vrem să îi atragem pe creditori să dea bani, nu să îi inhibăm să dea bani pentru că oricând cei care primesc banii pot să se declare în insolvenţă şi să spună: nu mai plătim”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

În scrisoarea de intenţie din iunie 2010 către Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a spus că nu susține acest proiect, pentru că ar afecta stabilitatea sistemului financiar.

Un afacerist din Bihor a decurs la falimentul personal

Un om de afaceri din Oradea le-a cerut magistraţilor să îi accepte falimentul personal, deoarece nu-şi mai poate plăti creditele de peste un milion de euro. Averea orădeanului va fi preluată de un lichidator judiciar, care poată să-i vândă proprietăţile ca să-i stingă datoriile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri