Protecție germană contra preluării tehnologiilor de către China

Data publicării:
shutterstock_396375460

Țara UE a înăsprit reglementările pentru a proteja companiile sale de preluările străine. Un producător german de roboți a fost preluat recent de Midea, cunoscutul producător chinez de aparate de aer condiționat.

Guvernul Germaniei a aprobat miercuri reglementări care permit blocarea mai uşoară a vânzărilor de companii de importanţă strategică unor investitori din afara Uniunii Europene, din cauza îngrijorărilor că China dobândeşte în acest fel expertiză germană, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Noile reglementări, adoptate pe fondul temerilor că protecţionismul în creştere afectează comerţul internaţional, permit guvernului să blocheze preluările dacă există riscul pierderii de know-how important. Regulile nu necesită aprobarea parlamentului.

”Rămânem una dintre cele mai deschise economii din lume, dar trebuie în acelaşi timp să luăm în considerare condiţii competitive corecte. Datorăm acest lucru companiilor noastre. Concurează deseori cu ţări în care economiile nu sunt la fel de deschise”, a afirmat într-un comunicat ministrul Economiei, Brigitte Zypries.

Achiziţia, anul trecut, a producătorului german de roboţi Kuka de către compania chineză Midea a provocat temeri că China obţine acces la tehnologii de importanţă majoră, în timp ce îşi protejează propriile companii de prelurile străine.

Noile reguli stabilesc pentru prima oară criterii pentru blocarea unui acord, în special dacă acesta pune în pericol infrastrucura critică, cum ar fi spitalele şi reţelele energetice.

La începutul acestui an, Ministerul german al Economiei a retras aprobarea achiziţiei producătorului de cipuri Aixtron de către Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC), din motive de securitate.

Luna trecută, liderii UE au convenit să ia în considerare analizarea investiţiilor făcute de companiile chineze de stat.

Franţa, Germania şi Italia au susţinut ideea de a permite UE să blocheze investiţiile chineze, parţial pentru că companiile europene nu beneficiază de un acces similar în China.

Totuşi, unele state europene, cum este Suedia, au considerat că ideea merge în direcţia protecţionismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri