PSD modifică discret legea offshore. Cele două mari avantaje acordate Exxon și OMV

Data publicării:
gheorghe-marin

Un senator PSD, șef al unei comisii proaspăt înființate cu scop unic adoptarea legii offshore a resurselor din Marea Neagră, a propus două amendamente avantajoase pentru firmele care scot gaze offshore. Aceasta după ce șeful PSD, Liviu Dragnea tuna și fulgera împotriva firmelor în cauză.

Foto: Senatorul Gheorghe  Marin șef al unei comisii ad-hoc dedicate legii offshore

Cele două amendamente au fost propus de senatorul PSD, Gheorghe Marin, după ce șeful statului Klaus Iohannis a înapoiat Parlamentului, spre reexaminare propunerea legislativă cu numărul 408 din 2017 „privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore de la Senat”.

Propunerile garantează companiilor petroliere că nu va fi crescută taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora, potrivit economica.net.

Acestea erau principalele solicitări ale companiilor petroliere înainte de a lua decizia finală de investiţie în Marea Neagră.

Amendamentul uşurează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege şi, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele.

Reprezentanți ai Asociației Române a Concesonarilor Offshore de la Marea Neagră s-au declarat ei înșiși surprinși de propuneri spunând că nu cunosc conținutul acestora și că așteaptă cu nerăbdare să le vadă.

"Legea offshore. Dacă o modificăm, nu avem ce să modificăm prin ordonanță pentru că ea nu a fost promulgată. Nefiind promulgată nu avem ce să modificăm. Da, eu am spus, reglăm anexele printr-o ordonanță de urgență. Dar ce vreau să spun, chiar dacă Iohannis își dorește altceva, fondul legii nu se va schimba. Adică taxele pe care trebuie să le plătească statului român și cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, astea nu se vor schimba. Ca să nu existe niciun fel de dubiu și niciun fel de speranță", spunea cu nicio lună în urmă șeful PSD, Liviu Dragnea,

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri