PSD vrea amânarea tăierilor de taxe. Reacția Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern ciolos gov ro
Foto: Gov.ro

Guvernul se răzgândeşte în ceea ce priveşte amânarea scăderii TVA şi a eliminării supraaccizei pe carburanţi şi a taxei pe stâlp, solicitate de PSD. Premierul spune că va analiza propunerea social democraţilor. Asta după ce, iniţial, purtătorul de cuvânt al Executivului a transmis, după discuţia telefonică pe care premierul a avut-o cu Liviu Dragnea, că actualul Cabinet va amâna măsurile fiscale, pe motiv că este un Guvern responsabil şi predictibil.

sedinta de guvern gov ro

Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că premierul a fost de acord cu amânarea acestor măsuri fiscale. Inițial, și purtătorul de cuvânt al Guvernului spunea că măsurile vor fi prorogate.

Un comunicat al Guvernului arată că „premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei”.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș se așteaptă ca Partidul Social Democrat să își respecte promisiunile și programul de guvernare prezentat cetățenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-și totodată responsabilitatea politicii fiscale și legislația adoptată deja în Parlament”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, arăta, într-o discuție pe Facebook, că premierul nu a luat încă o decizie în acestă privință.

„Incredibil, dar adevărat - PSD începe abia acum să se gândească cum să pună în practică promisiunile electorale - aflăm că de fapt vor să modifice Codul Fiscal și să nu mai scadă taxele așa cum ei înșiși au decis în urmă cu un an. Unde scria asta în Programul lor de guvernare? Cum rămâne cu minciuna prin omisiune? Cum rămâne cu siguranța de până acum ca erau bani pentru toate promisiunile? Pentru așa ceva trebuie să își asume singuri prorogarea! Să înțeleagă lumea cum e cu gardul și leopardul!”, a scris Dragoș Pîslaru.

Cum explică Liviu Dragnea această cerere?

Legat de cota TVA, noi am spus că vrem să reducem cota de la 20 la 18, dar de la 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu doar un punct în acest an nu produce suficiente efecte nici pentru companii, nici pentru cetățeni”, a spus el Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte eliminarea supraaccizei la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, şi a taxei pe stâlp, Liviu Dragnea a arătat că, mai întâi, vrea să se asigure că preţurile chiar vor scădea.

În plus, PSD vrea amânarea plafonării contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate la 5 câștiguri salariale medii brute. În total, cele 4 măsuri ar fi lăsat un gol în buget de peste 7 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri