RA-APPS nu scade prețul apartamentelor scoase la vânzare, deși nu a avut ofertanți

Data publicării:
3835367 20mediafax 20foto 20mihaela 20cojocariu-49748

Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis să scoată la vânzare un lot de apartamente în centrul Capitalei, la același preț de pornire ca anul trecut.

La licitația care va fi organizată, la începutul lunii martie, sunt scoase la vânzare, printre altele, un apartament cu şase camere pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 137 metri pătraţi (la acelaşi preţ de pornire ca şi anul trecut, de 194.000 euro), un apartament cu trei camere tot pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 86 metri pătraţi (tot la preţul de pornire de 132.000 euro), un apartament cu patru camere pe Bulevardul Carol, de 104 metri pătraţi (tot de la 90.000 euro) şi un alt apartament cu patru camere, pe Bulevardul Lascăr Catargiu (din nou la 141.000 euro), arată Mediafax. Preţurile nu includ TVA.

Pe de altă parte însă, în cazul licitațiilor de vânzare a proprietăților executate silit, băncile au posibilitatea de a scădea prețul, la 70% din cel de pornire, la a doua licitație organizată pentru un apartament, și chiar la 50%, la a treia, conform prevederilor noului Cod de Procedură Civilă, intrat azi în vigoare.

În plus, potrivit unei analize Business Club,prețurile anunțate de RA-APPS depășesc cu mult media de pe piața imobiliară, de aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat.

În cazul apartamentului cu trei camere de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, care a fost scos la vânzare din luna mai a anului trecut, prețul de pornire, de 132.000 de euro, înseamnă peste 1.500 de euro pe metru pătrat.

Încasările RA-APPS, revizuite în scădere

Anul trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei, arată Mediafax.

Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a declarat însă recent că anul trecut au fost vândute imobile ale RA-APPS în valoare de doar 40 milioane lei şi urmează să continue această operaţiune, arătând că vânzarea a fost cu totul nesemnificativă faţă de obiectivele propuse.

Câte proprietăți deâine Regia

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Pe lângă acestea, în patrimoniul instituției mai sunt zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Consultanţi imobiliari consideră că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un profit mai bun pentru stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri