Rafo Onești, cumpărată și repornită de un om de afaceri din Republica Moldova

Data publicării:
54d0ab2d682ccf3baa8b4567 1

 

Tranzacţia prin care firma austriacă a cumpărat rafinăria din Oneşti, care este oprită, a avut loc cu o lună în urmă, informează Economica.net.

Vitali Cebanu, omul de afaceri care a cumpărat rafinăria, spune că are de gând să o repornească. "Situaţia nu este atât de gravă. Nu sunt datorii istorice la taxe. Sunt anumite datorii curente la salarii pe care le vom achita imediat ce vom porni o parte din instalaţiile de producţie", a spus omul de afaceri, citat de Mold-Street.

Cebanu a evitat să ofere cifre privind valoarea tranzacţiei, dar a precizat că planurile de scurtă durată sunt de a porni rafinăria, care la început va activa "la 10% din capacitate, ca să poată asigura o funcţionare fără pierderi".

Potrivit lui Cebanu, ar fi fost identificaţi anumiţi traderi care ar putea livra petrol la rafinărie, fără plată în avans "datorită unor relaţii foarte bune". "Petrolul ar putea fi din Rusia, dar şi din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi şi din România. Or, în acest caz nu vor fi costuri mari de transport şi în plus petrolul extras din România este foarte bun şi de ce să nu procesăm de pe loc?", a afirmat omul de afaceri. Cebanu a negat orice implicaţie politică susţinând că este un proiect pur economic iniţiat de el şi cu un grup de oameni de afaceri.

Vitali Cebanu a deţinut şi deţine mai multe afaceri legate de sectorul imobiliar, comerţ, dar şi de energia regenerabilă. 

Rafo Oneşti, a treia rafinărie din România din punct de vedere al capacităţii, era deţinută de Petrochemical Holding, controlată de cetaţeanul rus Iakov Goldovskiy. În primăvara anului trecut, proprietarul rafinăriei, care nu mai procesa nimic încă din anul 2008, a decis vânzarea pe bucăţi a activelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri