Raiffeisen pleacă din Polonia. În România, banca are profit

Data publicării:
raiffeisen bank

Pentru Raiffeisen, 2014 a fost un an extrem de slab. Dacă în 2013 grupul bancar austriac a înregistrat un profit de peste jumătate de miliard de euro, anul trecut, jumătatea de miliard a fost pierdere.

Este preţul pe care Raiffeisen îl plătește pentru creditele neperformante acordate în Europa de Est, unde pregătește un plan amplu de restructurare a activităţii. Banca va scoate la vânzare diviziile din Polonia și Slovenia, își va reduce expunerea pe Ucraina și Rusia. Și, nu în ultimul rând, va încerca să își optimizeze afacerile în Ungaria, adică va reduce numărul de agenţii și se va concentra pe creditarea corporaţiilor.

În Polonia, Raiffeisen este pe al optulea loc că valoare a activelor într-o piaţă bancară de aproape patru ori mai mare decât cea din România.

Afaceri stabile în România

Pentru România, Raiffeisen nu a anunţat nicio schimbare, pentru că aici, banca austriacă a avut afaceri mult mai stabile decât în restul Europei de Est. A înregistrat un profit de 97 de milioane de euro anul trecut, în scădere ușoară faţă de profitul de 100 de milioane din 2013, iar provizioanele constituite pentru creditele neperformante au scăzut la 85 de milioane de euro de la mai bine de 100 de milioane în 2013. 

La începutul lui 2014, reprezentanţii băncii spuneau că au vândut în ultimii ani credite neperformante de 300 de milioane de euro. Tocmai de aceea banca a reușit să se menţină sub media pieţei la ponderea împrumuturilor neachitate. Și-a asumat rapid pierderile. 

În toamnă, Raiffeisen era a patra bancă din sistemul românesc, cu o cotă de piaţă de aproape 7,5%, dar va pierde teren faţă de locul al treilea în momentul în care Banca Transilvania și Volksbank își vor reuni afacerile. Primele două locuri erau ocupate de BCR și BRD.

BNR a anunţat că, în primele 11 luni ale anului trecut, băncile din România au înregistrat pierderi totale de 800 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că pentru Raiffeisen România a fost an bun nu numai în comparaţie cu restul grupului, dar și în comparaţie cu restul sistemului financiar de aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri