Raport EIU: Economia românească va înregistra o creştere de 2,4% în acest an

Data publicării:
Florin-Citu--FMI-manipuleaza-estimarile-economice-pentru-Romania

Analiştii EIU estimează că ritmul de creştere să va accelera în perioada 2014-2017, la o rată medie anuală sub 4%.

EIU avertizează că prognozele sale pentru 2013 ar putea fi afectate în mod negativ de un nou şoc extern sau de o recesiune mai amplă în zona euro.

Raportul EIU arată că există şanse minime ca investiţiile străine directe să-şi revină până la finele lui 2017. În schimb, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene ar contribui la investiţiile în infrastructură, ceea ce ar stimula potenţialul de export pe termen lung.

EIU susţine că în următorii ani rata de absorbţie a fondurilor structurale ar putea să fie mai mare decât cea de 12% înregistrată în perioada 2007-2013, însă deficienţele administrative şi nevoia ca guvernul să cofinanţeze proiectele vor limita perspectivele unei creşteri semnificative a ratei de absorbţie.

Rata inflaţiei va fi de 3,4 la sută la sfârşitul anului

Rata inflaţiei se va cifra în România, la finele anului 2013, la nivelul de 3,4%, pentru sfârşitul anului viitor fiind estimată o rată a inflaţiei de 3,5%.

Pentru 2015, EIU estimează o rată a inflaţiei de 3%, la finele anului, aceasta urmând să scadă în 2016 şi 2017 la 2,7%.

Rata anuală a inflaţiei a fost în mai de 5,3%, avansând uşor, cu 0,2% faţă de aprilie. Banca Naţională a României a revizuit proiecţia de inflaţie pentru finele anului la 3,2%, de la 3,5%, ţinând cont de calendarul privind creşterile anuale ale preţurilor la electricitate şi gaze, de o încetinire a creşterii comerţului cu principalii parteneri din UE, o domolire a creşterii inflaţiei din zona euro, precum şi de o scădere continuă a cotaţiilor internaţionale ale petrolului, pe fondul unei cereri mondiale mai reduse.

Leul se va aprecia faţă de euro şi dolar până în 2017

Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro şi 3,55 lei/dolar, urmând ca în următorii ani să scadă uşor, până la 4,06 lei/euro şi, respectiv, 3,20 lei/dolar în 2017, se arată în raportul Economist Intelligence Unit.

Pentru finele lui 2014, EIU estimează un curs de 4,36 lei/euro şi 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro şi 3,42 lei/dolar şi pentru 2016 - 4,06 lei/euro şi 3,22 lei/dolar.

„Ne aşteptăm ca leul să fie în continuare supus turbulenţelor în 2013, date fiind persistenţa în zona euro a nesiguranţei şi incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achiziţionare de obligaţiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrală a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pieţelor emergente, cum este şi România, care au nevoie mare de finanţare. Am prognozat o apreciere reală modestă a monedei naţionale în perioada 2013-2017, în linie cu evoluţia productivităţii şi recuperarea economică', se arată în raport.

Anul trecut, leul s-a depreciat, în medie, în termeni nominali, cu 4,9% faţă de euro, până la 4,46 lei/euro, şi cu 12,1% faţă de dolarul SUA, până la 3,47 lei/dolar. Deprecierea în termeni reali a fost de 6,5%, faţă de un coş de valute.

Deprecierea monedei naţionale în 2012 a fost o consecinţă a unui mixt de factori, precum instabilitatea politică internă, datorată celor trei schimbări de guvern, referendumul pentru demiterea preşedintelui şi alegerile parlamentare. Aversiunea faţă de risc a pieţelor emergente, datorată crizei datoriei suverane greceşti şi europene şi deteriorării perspectivelor economice în zona euro şi-a lăsat, de asemenea, amprenta asupra leului.

Autorităţile au intervenit doar moderat pentru a sprijini cursul sau pentru a absorbi excesul de lichiditate, fapt ce a dat naştere la speculaţii că BNR a agreat deprecierea monedei, în anumite limite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri