Ratele băncilor la stat

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea

Băncile din România au vărsat la bugetul de stat, în perioada 2012-2016, peste 20 de miliarde de lei, sub formă de impozite şi contribuţii.

160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Din această sumă, doar valoarea banilor intraţi în buzunarul statului din taxarea muncii din domeniul bancar se ridică la aproape 9 miliarde de lei.

Între 2012 şi 2016, băncile au raportat un profit de 2,1 miliarde lei, însă au ieşit pe plus doar în 3 din cei 5 ani analizaţi, potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers. Sunt cifre oficiale pe care premierul, demisionar de aseară, Mihai Tudose ori nu le cunoştea, ori le ignora atunci când lansa atacuri la adresa sectorului bancar.

Mihai Tudose spunea anul trecut că Terente era mic copil pe lângă bănci. Sugera atunci că băncile îşi ascund profiturile şi raportează pierderi ani la rând. De asemenea, spunea că refuză să-şi ţină salariul pe card din cauza comisioanelor percepute de bănci. Declaraţiile sale de atunci au primit şi o reacţie din partea BNR, prin vocea consilierului guvernatorului. Adrian Vasilescu amintea, la acea vreme, relaţia strânsă dintre Guvern şi bănci, nimic altceva decât una dintre realităţile vremurilor: sunt cazuri în care Guvernul se împrumută de la bănci, plăteşte pensii şi salarii, strânge apoi dările şi dă înapoi la bănci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri