Sari la conținut

Ratingul de ţară creşte pentru prima dată de la începutul crizei. Avertismentele specialiștilor

România este printre cele patru ţări europene care şi-au îmbunătăţit riscul de ţară anul acesta, potrivit agenţiei franceze de rating Coface. Analiza vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri din punctul de vedere al plăţilor efectuate între companii. Astfel, am trecut de la rating B la A4, la fel cum s-a întâmăplat şi în cazul Letoniei. Ceva mai bine sunt cotate Slovenia şi Lituania care au trecut de la A4, la A3.

Eugen Anicescu, manager de ţară Coface: „Înseamnă că venim de la un istoric de plată mediocru, care se poate înrăutăţi în continuare, însă probabilitatea de a apărea o neplată rămâne una rezonabilă”.

Semnele bune din economie se văd şi în numărul insolvenţelor care va fi anul acesta cel mai mic din ultimii zece ani. Cu toate astea, numărul angajaţilor afectaţi de insolvenţa angajatorului se menţine în jurul cifrei de 80.000 pe an. Este un semn că numărul insolvenţelor în marile companii a rămas constant şi a scăzut doar pentru firmele mici şi mijlocii.

Iancu Guda, director în cardul Coface: „România a rămas a doua ţară în ceea ce priveşte incidenţa insolvenţelor la numărul de companii active, respectiv 23 de insolvenţe la 1.000 de companii active, după Serbia care a înregistrat 43, dar de trei ori peste media înregistrată la nivel regional”.

Cele mai afectate domenii de numărul insolvenţelor sunt industria extractivă, cea textilă, firmele de salubritate, construcţii şi industria alimentară, iar pierderile în economie într-o jumătate de an au fost de 5 miliarde de lei.

Eugen Anicescu, manager de ţară Coface. „În condiţiile în care preţul la petrol a căzut grav, era evident că industria extractivă va deveni ineficientă”.

Cu rating mai bun, România ar trebui să devină mai atractivă pentru investitori, dar sunt trase unele semnale de alarmă: creşterea economică estimată anul acesta la peste 4 procente se bazează doar pe consum, nu pe investiţii. Acest lucru vine din scăderea TVA şi creşterea salariilor care au stimulat consumul, dar nu mai pot genera dezvoltare economică pe viitor, spun specialiştii.

Vulnerabilitățile și atuurile României

Coface România a îmbunătățit ratingul României în privința riscului mediului de afaceri de la B la A4, pentru prima dată din 2009 până în prezent, însă atrage atenția cu privire la faptul că evoluția pozitivă a mediului de afaceri este generată exclusiv de consum, fapt care poate duce la dezechilibre viitoare, a declarat miercuri Eugen Anicescu, country manager Coface România, citat de Agerpres.

„Ultima modificare de rating pentru România a avut loc în 2009 când, din cauza crizei financiare, din A4 (investment grade) a intrat în clasa B. Atunci a crescut foarte mult frecvența și consistența incidentelor de plată. În 2016, revenim în A4, an în care Coface a operat o upgradare de rating pentru patru țări din Europa de Est: România, Slovenia, Lituania și Letonia, două de la B la A4 (România și Letonia) și două de la A4 la A3 (Lituania și Slovenia)”, a anunțat Eugen Anicescu.

Ratingul Coface măsoară, practic, riscul mediului de afaceri, respectiv al apariției incidentelor de plată între companii și este important pentru companiile care vor să investească într-o țară.

Specialiștii atrag însă atenția asupra faptului că îmbunătățirea ratingului s-a produs exclusiv pe seama creșterii consumului, care a adus mai mulți bani în piață, a îmbunătățit lichiditatea companiilor și, implicit, comportamentul de plată. Dar dacă la nivel macroeconomic nu are loc o corelare a consumului cu ramurile productive (industrie, construcții etc.), va avea loc o creștere nesustenabilă a importurilor, avertizează Coface.

„Vestea bună este că suntem la A4, mediul s-a îmbunătățit, dar atenționăm că lucrurile nu sunt nici pe departe stabile. Este un rating de graniță, iar companiile nu trebuie să se ducă în zona de confort. (...) Vedem o fiesta a consumului: creștere a salariilor în mediul public, relaxare fiscală etc. Acestea aduc bani în piață, mediul se mișcă, însă nu este lipsit de pericole. Am mai văzut această evoluție în anii trecuți și nu s-a terminat bine. Trebuie să ne uităm și la fundamente și nu vedem și o evoluție a investițiilor cuplată la evoluția consumului, astfel că acesta alimentează importurile. Vedem că se cam termină spațiului fiscal — TVA s-a redus și mă îndoiesc că va mai apărea alta, creșterile de salarii s-au produs, este puțin probabil să mai vedem o nouă reducere. Dacă nu apare un alt element care să susțină evoluția în viitor, putem să ne așteptăm la o plafonare", a subliniat Anicescu.

Potrivit acestuia, continuarea reducerii cotei generale de TVA, conform prevederilor Codului Fiscal, la 19% anul viitor, nu este oportună, ci ar trebui mai degrabă ca autoritățile să gândească un pachet de stimulare a investițiilor.

Reprezentantul Coface a mai spus că în primele cinci luni ale acestui an, deja s-a remarcat o creștere a importurilor dublă față de exporturi, respectiv cu 10% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au avansat cu doar 5%.

Punctele forte ale României sunt reprezentate de dimensiunea mare a pieței domestice, forța de muncă ieftină și calificată, rezerva valutară semnificativă și moneda locală relativ stabilă față de euro, gradul de îndatorare publică sub media UE și dependența energetică redusă pe plan extern.

În schimb, țara noastră se confruntă cu dezavantaje cum ar fi scăderea populației (emigrare activă în rândul personalului calificat), nivelul redus al veniturilor ca procent în PIB, comparativ cu nivelul ridicat al economiei subterane, infrastructura terestră și logistica foarte slabă, corupția și spiritul antreprenorial redus.

„Avem potențial, dar ce facem dacă nu vom mai găsi oameni pregătiți? Avem o piață a muncii complicată care poate deveni un inhibitor pentru companii. Infrastructura rămâne una din piedicile în dezvoltare, iar la spiritul antreprenorial stăm cel mai rău din regiune: avem 23 de companii la 1.000 de locuitori activi, în comparație cu Cehia care are 140 de companii la 1.000 de locuitori activi, a mai spus Eugen Anicescu, country manager Coface România.