Războiul comercial SUA-China poate deveni un conflict armat, avertizează unul dintre cei mai bogați oameni din Asia

Data publicării:
jack ma
Jack Ma

Războiul economic dintre Statele Unite și China ar putea degenera într-un conflict militar, avertizează fondatorul Alibaba, Jack Ma, unul dintre cei mai bogați oameni din Asia.

jack ma
Jack Ma

Prezent la un forum economic organizat la Geneva, Jack Ma a avertizat asupra unui pericol: „Când se oprește comerțul, uneori se declanșează războiul. Deci, comerțul este un mijloc de a stopa iminența războiului”.

„Comerțul nu trebuie să fie o armă”, a subliniat fondatorul Alibaba, citat de South Morning China Post.

SUA și China ar trebuie să „conlucreze pentru a rezolva provocările”, să „creeze locuri de muncă”, să „lupte împotriva sărăciei” și să folosească tehnologia pentru a „găsi vindecare celor mai grave boli”, nu să se „arunce în astfel de conflicte”.

Jack Ma atrage atenția că în acest conflict comercial nu doar SUA și China vor avea de pierdut, ci și „victimele colaterale” – afacerile mici din statele partenere.

Disputele comerciale şi tarifele vamale încep să afecteze perspectiva de creştere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, cerând ţărilor să-şi rezolve diferendele şi să reformeze reglementările comerciale globale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ritmul de creştere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011, dar s-a aplatizat, mai puţine ţări participând la expansiune, a afirmat Lagarde, într-un discurs înaintea adunărilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care va avea loc în Indonezia în perioada 8-14 octombrie.

„În iulie, estimam o creştere economică de 3,9% pentru 2018 şi 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbră, aşa cum veţi vedea în prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate săptămâna viitoare", a spus oficialul FMI fără a furniza cifre.

„O problemă cheie o reprezintă actualele bariere comerciale, care afectează nu doar comerţul ci şi investiţiile şi producţia industrială, deoarece incertitudinile continuă să crească", a adăugat Christine Lagarde.

În timp ce economia SUA creşte solid datorită reducerilor de taxe şi a condiţiilor financiare lejere, există semne de încetinire în zona euro şi în Japonia. Şi China arată semne de moderare a creşterii, o tendinţă care va fi exacerbată de disputa sa comercială cu Statele Unite, a avertizat directorul general al FMI.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri