REACȚII. Bugetul pe 2016, criticat inclusiv de cei care primesc bani mai mulți. Biserica își pune speranțele în Parlament

Data publicării:
sedinta de guvern - gov.ro

Proiectul de buget pentru 2016 aduce mai multă transparenţă în privinţa cheltuielilor statului pe anul viitor. Oamenii de afaceri spun însă că fără o reformă a administraţiei, e greu ca investiţiile planificate să devină realitate.

Cheia probabil că va fi o mult mai bună organizare a autorităţilor publice, pentru ca investiţiile alocate, faţă de anul acesta, chiar să realizeze. Ne-am dori să vedem mai mult cum arată investiţiile la Sănătate şi Educaţie”, spune Cristian Pârvan, reprezentant al Asociației Oamenilor de Afaceri.

Cert e că învăţământul ar urma să beneficieze de un buget cu 1 miliard de lei mai mare faţă de acest an. Creşterea nu e suficientă, susţin sindicatele din educaţie.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret: „În niciun caz nu ne conduce la un buget de 4,5% din Produsul Intern Brut. Nu va permite în niciun caz unităţilor de învăţământ preuniversitar să funcţioneze mai bine decât până în momentul de faţă, vom avea aceleaşi probleme ca şi anul trecut, ca şi acum doi ani. Ne lovim de finanţişti care nu gândesc educaţia ca fiind cu adevărat un domeniu strategic”.

Şi liderii sindicali din sănătate au reacţionat. Aceştia spun că mai importantă decât creşterea bugetului cu 855 de milioane de lei pentru acest domeniu e gestionarea fondurilor.

Marius Sepi, prim-vicepreşedinte Sanitas: „Faptul că e un buget în creştere ne bucură, dar este foarte important modul în care vor fi cheltuiţi banii, (...) să nu mai asistăm la tot felul de cazuri în care stăm efectiv neputincioşi că nu putem să oferim servicii de calitate”.

Cei mai mulţi bani în plus pentru 2016 i-au primit apărarea şi siguranţa naţională. Peste 10 miliarde de lei este bugetul prevăzut pentru Ministerul Apărării, iar cel al Ministerului de Interne va ajunge la aproape 11 miliarde de lei.

În schimb, Ministerul Muncii va avea la dispoziţie anul viitor un buget scăzut cu 3,5 miliarde de lei. Şi Ministerul Transporturilor va primi mai puţini bani - suma se apropie de 3 miliarde de lei.

Alocările bugetare pentru anul viitor NU sunt însă bătute în cuie, ci ar putea fi modificate, în urma dezbaterilor din Parlament.

Cred că dialogul din grupurile parlamentare e suficient să se înțelegă viziunea noastră despre buget, este și o parte consistentă care a ramas din vechiul buget, deci nu cred ca sunt condiții să fie o dezbatere foarte lungă în Parlament, mai ales că vin și sărbătorile, nu cred că vom avea o asemenea avalanșă de proiecte”, spune, cu optimism, vicepremierul Vasile Dâncu.

Proiectul bugetului, aflat acum în dezbatere publică, ar urma să fie aprobat în Executiv săptămâna viitoare, iar în jurul datei de 15 decembrie, să primească votul final în Parlament.

Toate detaliile privind bugetul pentru 2016 pot fi consultate pe site-ul openbudget.ro. Aici apar, într-o formă interactivă, toate informaţiile despre alocarea banilor pentru fiecare minister şi despre taxele plătite de salariaţi.

Ministerele care primesc mai mulți bani

Ministerul Apărarii Naţionale - 10,3 mld. lei (crește cu 4 mld. lei)

Ministerul Afacerilor Interne - 10,9 mld. lei (crește cu 2,8 mld. lei)

Ministerul Educaţiei - 6,6 mld. Lei (crește cu 1 mld. lei)

Ministerul Sănătăţii - 6,3 mld. Lei (crește cu 855 mil. de lei)

Ministerele care primesc mai puţini bani

Ministerul Muncii - 33,1 mld. Lei (scade cu 3,5 mld. lei)

Ministerul Transporturilor - 11,8 mld. lei (scade cu 2, 9 mld. lei)

Ministerul Mediului - 704 mil. lei (mai puțin cu 2 mld. lei)

Ministerul Energiei - 204 mil. lei (mai puțin cu 475 mil. lei)

Ministerul pentru Societatea Informaţională - 425 mil. Lei (scade cu 67 mil. lei)

(sursa: Ministerul Finanţelor)

Fără bani pentru biserici. Reprezentanții BOR speră ca situația să se schimbe în Parlament

Guvernul nu a alocat, în proiectul de buget pe 2016, fonduri pentru lăcaşurile de cult. Asta înseamnă că nu vor mai fi daţi bani de la buget nici pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Decizia nu este însă pe placul reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, care speră ca lucrurile să se schimbe în Parlament.

Ani la rând Biserica Ortodoxă a primit milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Proiectul va continua, anunţă Patriarhia, dar se va baza anul viitor doar pe donaţiile oamenilor. Oprirea finanţării bisericilor din bani publici a fost una dintre cererile manifestanţilor care au ieşit în stradă luna trecută.

Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. (...) Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei Naţionale va putea fi continuat, întrucât conform Legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor”, a precizat pentru Digi24 Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

De altfel, stoparea finanţării bisericilor din bani publici a fost una dintre solicitările protestatarilor care au ieşit în stradă în urmă cu o lună. Ei au mai cerut şi impozitarea averilor bisericeşti. Asta în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română deţine aproape 80.000 de hectare de teren agricol şi păduri, dar şi numeroase restaurante, hoteluri, ferme şi fabrici. Patriarhul Daniel spune că este de acord cu aceste solicitări, însă pune o condiţie:

„Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord, nu doar să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi”, a spus Întâistătătorul BOR.

Până în prezent, Guvernul a fost generos cu bisericile. Doar în ultimii doi ani, peste 325 de milioane de lei de la buget au intrat în vistieria Bisericii.

2014 - 148 mil. lei

2015 - 177 mil. lei

2016 - 0 lei

(sursa: Ministerul Finanţelor Publice).

Citiți și:

Bugetul pe 2016. Salariul minim nu se mai majorează la 1200 de lei, "Prima Casă" continuă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri