Reacții. Noua variantă a ordonanței privind salarizarea unitară, criticată de președinții de sindicate

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-8

Președinții de sindicate consideră că trebuie făcute corecții pentru anumite zone din sectorul bugetar dar trebuie luate decizii politice pentru acest lucru. Aceștia spun că nu vor susține această inițiativă a Guvernului.

Toader Paraschiv, președinte FSNPPC: „Încercăm să punem la punct și să centralizăm informațiile pe care le avem dinspre Guvern și să înțelegem ce vrea să facă Guvernul, pentru că este deplasată inițiativa. Din nota primită aseară de la Guvern rezultă că au centralizat toate obiecțiile pe care le-am făcut noi când am participat la întâlnirea de la Ministerul Muncii care a generat demisia doamnei Costea și constatăm anumite aiureli.

Ținând cont de faptul că nu sunt polițiști care lucrează pe salariul minim pe economie, probabil vor rămâne pe salariile actuale. Practic, din această lege reiese că va fi ridicată din salarii asistența socială și toți cei care au fost defavorizați prin toate legile care au fost până acum și acum nu se va întâmpla nimic. Suntem și noi curioși să aflăm ce vrea să facă actualul Guvern, pentru că nu știu de unde atâta zel pentru a scoate această lege unică de salarizare în condițiile în care ei încearcă să se raporteze la suma disponibilă. Vom respinge această inițiativă a Guvernului, atâta timp cât ei se raportează la o sumă de bani pe care nici nu ne-au comunicat-o. În situația în care această lege ar duce la alte discrepanțe este normal că vom organiza proteste.” 

Dumitru Costin, președinte BNS: „Ar trebui făcute niște corecții pentru anumite zone salarii din sectorul bugetar care astăzi se află la niște cote foarte scăzute, cum ar fi cei din zona asistenței sociale, ei au o medie salarială la 1400 de lei brut. O altă zonă e generată de distorsiunea în salarizare, abuzurile care s-au creat, discriminări datorită creșterilor diferențiate din decembrie anul trecut dinainte de aprobarea legii bugetului.

Pentru a face o reformă în salarizare ai nevoie de două tipuri de decizii și ambele trebuie să fie politice, în niciun caz un guvern tehnocrat nu își poate asuma acest lucru. În primul rând o auditare a tuturor sectoarelor mari bugetare din România și regândirea modului de funcționare și finanțare a acesteia, în primul rând o auditare a tuturor sectoarelor mari bugetare din România și regândirea modului de funcționare și finanțare pentru că sunt sisteme în care se lucrează deja concurențial ... sănătatea de exemplu, cu aceeași oală de bani publici lucrează și publicul și privatul, din educație deja am dat finanțare și la unitățile de învățământ private. 

O astfel de variantă nu poate să placă nimănui. Să luăm lucrurile bune din ea și să vedem dacă putem face pentru a doua jumătate de an anumite corecții pentru anumite categorii de salariați bugetari. Dacă toată lumea va vrea să aibă creșteri salariale, la 1,2 milioane de salariați este clar că nu avem cum să găsim o resursă finaciară.”

Dacian Cioloș: Am vrea să resetăm cadrul de lucru și să venim cu o nouă propunere de OUG privind salarizarea bugetarilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri