Reactorul 1 de la Cernavodă va fi închis pentru 50 de zile

Data publicării:
reactor

Anul viitor, reactorul 1 de la Cernavodă va împlini 20 de ani, iar vârsta înaintată face tot mai des necesară întreruperea. De data aceasta, cu 20 de zile mai mult decât ar fi normal. În plus, prelungirea duratei de viaţă pentru acest reactor va costa cât două centrale electrice noi precum cea de la Brazi.

Romeo Urjan, director tehnic Nuclearelectrica: „1,5 miliarde de euro pentru o retehnologizare. Intenţionăm ca după 30 de ani de exploatare unitatea 1 să fie retehnologizată. Asta înseamnă o oprire de aproximativ un an şi jumătate.”

În această perioadă, producţia de energie electrică este de aproximativ 7600 de Megawatti într-o oră. Turbinele eoliene din Dobrogea se învârt acum la 75% din capacitate, fiind cea mai importantă sursă de energie din ţară. Tot în Dobrogea, cele două reactoare nucleare asigură 20% din consumul României, însă oprirea planificată a reactorului 1 şi scăderea în intensitate a vântului va scoate la suprafaţă problemele sistemului energetic: hidrocentralele nu sunt nici ele o sursă sigură pentru că depind de ploaie, semn că trebuie să apelăm la termocentrale. Acestea, produc cea mai scumpă energie şi au mari probleme financiare. Centralele pe gaz şi cele solare rămân singura alternativă.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Când nu va mai bate vântul în Dobrogea vom rămâne cu ochii în soare la propriu. În acest moment doar 10% din capacitatea instalată în energie solară este pusă în funcţiune. Ceea ce înseamnă că într-o posibilă situaţie de criză aceste panouri solare ar putea asigura necesarul de energie electrică. Cu toate acestea, baza rămâne cărbunele.”

Centralele pe cărbune au o capacitate instalată ce depăşeşte 4700 de Megawatti, de trei ori mai mare decât reactoarele nucleare. Cu toate astea grupurile pe lignit şi huilă ale Complexelor energetice Hunedoara şi Oltenia merg la un sfert din capacitate.

Chiuzan Cosmin, director general CE Hunedoara: „Deocamdată funcţionăm cu un singur grup din cele şase existente. 235 de Megawatti. Noi trebuie să fim în insolvenţă ca să putem rezolva problemele existente.”

Complexul energetic Hunedoara cu datorii de peste 1,2 miliarde de lei este aproape de faliment după ce sindicaliştii au obţinut în instanţă anularea intrării în insolvenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri