Record pe piața imobiliară din București în 2020, în ciuda pandemiei

Data actualizării: Data publicării:
cartier rezidential
Record pe piața imobiliară din București în 2020, în ciuda pandemiei Foto: GettyImages

Cu tot contextul dificil, 2020 se anunță anul recordurilor pentru livrările de locuințe în București. În total s-ar putea ajunge la 16.000 de noi unități scoase pe piață, peste nivelul de anul trecut, cel care stabilise nivelul istoric. Creșterea față de anul trecut ar fi de circa 8%, arată un studiu al companiei de consultanţă imobiliară SVN.

Pentru anul viitor ar fi peste 9.000 de apartamente şi case în diferite stadii de dezvoltare în Capitală şi împrejurimi care ar putea fi livrate.

SVN arată că ar fi necesari aproximativ 8,3 ani de plată prin salariul mediu pe economie pentru achiziția unui apartament cu două camere de 50 de metri pătrați, la un preț mediu de 1.350 euro/ metrul pătrat util. Durata este în scădere față de începutul anului trecut când erau necesari aproape 9 ani. În 2008, erau necesari 33 de ani. Iar studiul este făcut raportat la salariul mediu pe economie, pe când venitul mediu în București este cu circa 30% peste cel național. Pe cale de consecință, și perioada s-ar reduce cu o treime.

Studiul arată că orașul are un grad mare de aborbție, de peste 75% în medie, chiar înainte de predarea proiectelor. Și se ajunge la astfel de procente prin adaptarea pieței la nivelul financiar al cererii. Segmentul mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în interiorul marilor cartiere sau la marginea oraşului, a redevenit majoritar pe piaţă, cu o cotă de 55% din noua oferă. Nișa de mijloc a pieței deţine o pondere de 42% din noua ofertă, doar cu o creștere ușoară față de anul trecut.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în primele şase luni din 2020 au fost predate 8.528 de locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov, în creştere cu peste 32% faţă de perioada similară a anului trecut, primul semestru din acest an fiind unul record și din acest punct de vedere.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri