Sari la conținut

Rectificare bugetară. Mai puţini bani pentru Sănătate şi Administraţia Prezidenţială, mai mulţi pentru serviciile secrete şi primării

Ministerul Muncii este marele câştigător al celei de-a doua rectificări bugetare: va primi 1,2 miliarde de lei de la buget.

De peste o jumătate de miliard de lei are parte şi Ministerul Dezvoltării, iar Internele primesc 254 de milioane de lei.

În total, bugetele a şase ministere vor creşte în urma acestei rectificări.

Vor fi însă şi reduceri. Cei mai mulţi bani pierde Secretariatul General al Guvernului, în jur de 1,3 miliarde de lei. Chiar şi Sănătatea este pe lista perdanţilor, deşi ministrul Bugetului anunţa altceva în urmă cu câteva zile.

„Vom încerca să facem o rectificare echilibrată, să alocam bani ministerelor care au avut o execuţie foarte bună pe primele 8 luni, dar şi unde sunt necesităţi, ne bazăm foarte mult pe sănătate, apărare, interne, bineînţeles şi dezvoltare”, spunea Darius Vâlcov.

La prima rectificare din acest an, Guvernul a alocat cei mai mulţi bani Ministerului Sănătăţii, în jur de jumătate de miliard de lei. Acum, aceluiaşi minister i se ia o parte din bani. În opinia unor economişti, acest lucru arată că autorităţile nu sunt capabile să estimeze cu exactitate, de la începutul anului, nevoile reale ale ministerelor.

Aceste rectificări sunt mai degrabă o dovadă de slăbiciune pentru România. Toată lumea s-a acomodat cu ele, toată lumea se bazează, chiar, pe ele. Se creează o speranţă, se creează o deschidere şi în felul acesta cred că este şi un instrument politic de dialog foarte eficient care s-a instituit în timp”, susţine Aurelian Dochia, analist economic.

A doua rectificare bugetară din acest an se bazează pe scăderea veniturilor bugetului cu 1,40 miliarde de lei şi a cheltuielilor, cu 1,44 miliarde , aşa cum s-a convenit cu experţii Comisiei Europene, la Bruxelles.

Cine primeşte bani la rectificare

Ministerul Muncii: 1,21 mld. lei

Ministerul Dezvoltării Regionale: 575,2 mil. lei

Ministerul Afacerilor Interne: 254,9 mil. lei

Ministerul Apărării Naţionale: 140,8 mil. lei

Ministerul Justiţiei: 106,8 mil. lei

Ministerul Afacerilor Externe: 96 mil. lei

Serviciul Român de Informaţii: 67,4 milioane lei

Serviciul de Informaţii Externe: 27 milioane lei

Serviciul de Protecţie şi Pază: 18,8 milioane lei

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: 50.000 lei


Cine pierde bani la rectificare

Secretariatul General al Guvernului: 1,34 mld. lei

Ministerul Finanţelor Publice: 992,8 mil. lei

Ministerul Agriculturii: 1,04 mld. lei

Ministerul Sănătăţii: 264,6 mil. lei

Ministerul Transporturilor: 170,2 mil. lei

Ministerul Mediului: 164,9 mil. Lei

(Sursa: Ministerul Finanţelor Publice)

Pe aceeași temă