Rectificarea bugetară arată dezastrul proiectelor din fonduri europene

Data actualizării: Data publicării:
Rectificarea bugetara taie cei mai multi bani de la proiectele finantate din fonduri europene
Inquam Photos / Justinel Stăvaru

Conform rectificării bugetare, proiectele finanţate din fonduri europene pierd cei mai mulţi bani. În total 1,8 miliarde de lei vor fi tăiaţi de la proiecte FEN postaderare 2014-2020. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene pierde la rectificare 663 de milioane de lei de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Şi restul ministerelor pierd bani de la astfel de proiecte pe care şi le-au asumat la începutul anului, însă nu au dat drumul la finanţări.

Ministerul Fondurilor Europene pierde la rectificarea bugetară 680 de milioane de lei.

Din această sumă, de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile se taie 663,2 milioane de lei. Propunerea de rectificare are in vedere gradul de execuție al cheltuielilor pe primele 6 luni de 17,62%, media plăților lunare fiind de 65,46 milioane lei/lună, media rămasă de utilizat pe următoarele 6 luni, după rectificare, fiind de 195,34 milioane lei/lună;

-Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 170,9 milioane de lei;

-Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se diminuează cu 1.867,0 milioane de lei;

-Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se diminuează cu 59,9 milioane de lei.

Ministerul Cercetării - au fost efectuate reduceri la proiecte cu finanțare din Fonduri Europene Neramburasabile postaderare 2014-2020 în sumă de 300 de milioane de lei, având în vedere atât gradul  de utilizare în primul semestru (1,4% din prevederile anuale), cât și nedemararea unor proiecte pe care ministerul și le-a propus să le implementeze începând cu acest an.

Ministerul Economiei a reuşit să execute în primul semestru doar 0,1% din proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Astfel, în urma unei execuţii dezastruoase, ministerul condus de Niculae Bădălău pierde la rectificare 200 de milioane de lei de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Secretariatul General al Guvernului - Proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile pierd 30 milioane de lei.

Ministerul Apelor si Pădurilor - s-au identificat economii în principal la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-61,9 milioane lei, unde execuția a reprezentat 6,1%).

Ministerul Transporturilor

-proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile: -70 milioane lei, unde  execuția la nivelul primului semestru față de prevederile anuale a reprezentat 27,5%, media plăților lunare fiind de 19,2 milioane lei/lună, media rămasă de utilizat pe următoarele 6 luni, după rectificare, fiind de 38,9 milioane lei/lună;

-proiecte de investiții finanțate din fonduri rambursabile -50 milioane lei, unde execuția semestrială față de prevederile anuale a reprezentat 29,1%, media plăților lunare fiind de 13,9 milioane lei/lună, media rămasă de utilizat pe următoarele 6 luni, după rectificare, fiind de 25,6 milioane lei/lună.

Ministerul Dezvoltării

-proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile: -201 milioane lei, unde execuția pe primul semestru raportată la prevederile anuale a fost de 26,8%.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri