Rectificarea bugetară. Atac dur al lui Iohannis: „De ce minte Guvernul? Doar incompetența nu e o explicație”

Data actualizării: Data publicării:
180612_COTROCENI_COMISIA_DE_LA_VENETIA_iohannis_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis spune că avertismentul lansat astăzi de Guvern privind convocarea ședinței CSAT abia în septembrie este „o nouă minciună marca PSD și o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă”.

Declarația vine ca reacție la un comunicat al Executivului, potrivit căruia „refuzul” șeful statului de a convoca de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru avizarea proiectului de rectificare bugetară ar pune în pericol „nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele și copiii, ci și accesul pacienților la serviciile medicale”.

„Guvernul îi minte pe români și guvernează într-un mod pe care pot să-l explic doar ca cinism. Guvernul poate să facă orice rectificare fără să îmi ceară părerea, cu excepția zonei de securitate. Citesc azi că Guvernul nu poate să dea pensii findcă eu nu am dat aviz. E o mare minciună. Poate să facă rectificări pe sănătate, educație, pensii, salarii, agricultură. Atenție, văd că aici se prefigurează o criză națională, cu pesta porcină. Pe domniile lor nu îi preocupă aceste chestiuni, îi preocupă ce fac eu cu CSAT. Am convocat CSAT. Însă puteau să facă această rectificare dacă se asta dorea”, a spus Iohannis.

„De ce minte Guvernul? Doar incompetența cred că nu e o explicație suficientă în acest caz. Sunt două ipoteze. Prima ar fi că cei din Guvern nu citesc legile. E totuși o ipoteză puțin verosimilă, pentru că sunt și specialiști în Guvern, funcționari, care citesc legile.

A doua e mai gravă și ține de construcția bugetului. Am atras atenția că PSD construiește un buget iresponsabil, care nu poate fi pus în practică. Am atras atenția în repetate rânduri că PSD și acest Guvern vor ajunge în situația de a nu plăti pensii și salarii fiindcă nu au bani. Cred că această ipoteză e mai probabilă decât prima și cred că e inadmisibil să contruiască o poveste publică, la televizor, cum că preşedintele blochează rectificarea, că nu se pot plăti pensii. Minciună!”, a spus Iohannis.

Într-un comunicat de presă, premierul Viorica Dăncilă transmitea că Executivul „va lua toate măsurile necesare pentru plata integrală și la timp a pensiilor, alocațiilor și indemnizațiilor pentru copii, salariilor bugetarilor, asigurarea serviciilor medicale și a siguranței cetățenilor, buna funcționare a instituțiilor statului, în pofida încercărilor președintelui României Klaus Iohannis de blocare a adoptării primei rectificări bugetare din acest an”.

„Având în vedere modificarea Legii pensiilor, recent adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, precum și creșterea numărului de beneficiari ai alocațiilor pentru copii, indemnizațiilor de creștere a copilului și stimulentelor de reinserție pentru mamele care revin mai devreme în activitate, este nevoie de o suplimentare a sumelor alocate inițial Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Mai exact, pentru plata pensiilor, conform noilor prevederi legale, este nevoie de o suplimentare cu 1,3 miliarde de lei, iar pentru plata celorlalte drepturi cuvenite copiilor și părinților acestora este nevoie de o creștere a bugetului cu 450 de milioane de lei”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri