Reducerea CAS nu aduce salarii mai mari. Cu banii economisiţi, patronii îşi vor dezvolta afacerea

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei-2


După epopeea legislativă din ultimele luni, CAS va scădea cu 5 puncte procentuale la angajatori în mai puţin de o săptămână. În aceste condiţii, două scenarii sunt posibile. Dacă patronii ar creşte salariile, atunci un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei pe lună va câştiga în plus 81 de lei. În cazul în care salariul nu este mărit, angajatorul va economisi 143 de lei pentru fiecare salariat plătit cu 2.000 de lei. Banii astfel economisiţi vor fi reinvestiţi.

Avem nevoie de mai mulţi product manageri, de mai multe logistică, oameni pentru aprovizionare, call center, avem 100 de angajaţi, probabil că numeric, echipa va creşte cu 30 de locuri”, a spus Marius Ghenea, proprietarul unei firme de comerţ online. 

Taxele mai mici îl atrag şi pe Florentin Mocanu, patronul unei agenţii de turism.

Firma are nouă angajaţi, cei 4% din salariul fiecarui angajat nu înseamnă acum mare lucru, dar vom reuşi să creem un nou loc de muncă”, a spus Florentin Mocanu, directorul unei firme de turism. 

Scăderea CAS ar putea reduce numarul angajaţilor platiţi la negru. „Va avea un efect pozitiv, nu trebui să ne uităm doar contabil ce înseamnă această scădere, trebuie să ne uitam la efecte, la crearea de noi locuri de muncă, elibererea unei părţi din salarizarea subterană şi aducerea în zona taxată”, a spus Marius Ghenea. 

Temerea cea mare ţine de inconsecvenţa guvernamentală în 2015. „Sunt şanse să introducem noi taxe, chiar mai mari de cei 4% cât economisim acum, nu ştim ce surprize sunt dupa alegeri”, a spus Florentin Mocanu. 

De la 1 octombrie, contribuţiile de asigurari sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri