Regres pe piața construcțiilor noi rezidențiale. Posibile cauze

Data publicării:
Ministerul Muncii a eliberat, din 2016 până în prezent, un singur atestat de recunoaştere a experienţei profesionale
Ministerul Muncii a eliberat, din 2016 până în prezent, un singur atestat de recunoaştere a experienţei profesionale. Foto: Gulliver/Getty Images

Lucrările de construcţii au înregistrat în septembrie o scădere de 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în principal din cauza rezultatelor mai slabe înregistrate pe zona clădirilor rezidenţiale. În primele nouă luni volumul lucrărilor noi la construcțiile rezidențiale a fost de 73,9% din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Sursa foto: Carl Court/Getty Images

În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează News.ro.

În august, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au înregistrat o scădere de 10,3%. În iulie, acestea au coborât cu 16,4%.

În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 9,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 4,9%.

În schimb, creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 3,3%. Totodată, s-a înregistrat o scădere la lucrările de construcţii noi cu 9,5%. Creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 23,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,5%. În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,2%)

În 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, ca serie brută, cu 5,4%.

Ceea ce explică scăderea volumului de lucrări rezidențiale față de anul trecut este temperarea tendințelor de creștere a prețurilor la activele imobiliare. Perioada profiturilor garantate, substanțiale se apropie de sfârșit. „Preţul la apartamente – inclusiv cele bune, inclusiv în marile oraşe – o să scadă cu cel puţin 25-30% în maxim 2-3 ani (având în vedere ultimele cifre, cred că ajustarea o să fie mult mai rapidă, poate chiar în anul următor). Recomandarea mea rămâne aceeaşi: staţi în chirie pentru încă 2 ani, când o să cumpăraţi cu cel puţin 30% mai ieftin comparativ cu preţul actual!”, spunea recent analistul Iancu Guda. Totodată, modificarea condițiilor de creditare anunțată de către BNR va afecta semnificativ cererea de credite imobiliare și cumpărările de locuințe. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri