Relaţia România – Irak, dorinţe de relansare. La un sfert de secol după prietenia dintre Ceauşescu şi Saddam Hussein, legăturile economice lipsesc

Data publicării:
irak-1

Există o afinitate între oamenii din Irak şi România. Unul dintre motivele pentru care nu am putut să ne extindem este lipsa de angajament din partea oamenilor de afaceri români să intre pe piaţa irakiană şi să găsească oportunităţi”, afirmă la Digi24 ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari. „Ambasada este acolo de ceva vreme, dar încă nu a apărut o comunitate de afaceri, aşa cum ar trebui să fie”, adaugă oficialul de la Bagdad, intervievat la Digi24, în emisiunea Paşaport diplomatic.


Prietenia dintre Nicolae Ceauşescu şi Saddam Hussein s-a concretizat în investiţii masive din partea regimului comunist român în Irak. Practic, românii au fost cei care le-au construit irakienilor infrastructura şi le-au dezvoltat industria. Între timp, cei doi dictatori au dispărut şi Irakul a trecut prin două războaie care au afectat serios ţara.

Acum, reconstrucţia e necesară. Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a făcut o vizită la Bucureşti, unde a transmis un mesaj oamenilor de afaceri români:

Avem nevoie de o extindere a relaţiilor noastre economice. Este o relaţie bună bazată pe voinţă între ţările noastre, la nivel de oameni, de guverne, şi este o afinitate între oamenii din Irak şi România. Unul dintre motivele pentru care nu am putut să ne extindem este lipsa de angajament din partea oamenilor de afaceri români să intre pe piaţa irakiană şi să găsească oportunităţi. Şi au fost un număr de legi pentru investiţii care au nevoie de prezenţe reale. Acum toate companiile, europene, americane sau asiatice, lucrează şi sunt operative şi acest lucru cere şi din partea companiilor româneşti să îşi asume nişte riscuri, bine calculate, să fie prezente acolo. Ambasada este acolo de ceva vreme, dar încă nu a apărut o comunitate de afaceri, aşa cum ar trebui să fie.

Urmăriţi interviul integral realizat de Balazs Barabas sâmbătă, de la ora 18:30, în cadrul emisiunii Paşaport Diplomatic. În cadrul ediţiei din 28 decembrie, sunt de asemenea invitaţi ministrul Turismului şi Culturii din Malaezia şi vice-ministrul de Externe al Italiei.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri