Remus Borza despre discursului lui Iohannis în Parlamentul UE: „Bun, dar ținut într-o sală goală”

Data publicării:
remus borza

Deputatul independent Remus Borza analizează discursul președintelui Klaus Iohannis în plenul Parlamentului de la Strasbourg. Deputatul independent crede că președintele Iohannis a avut un mesaj corect pentru europarlamentari. ”Un discurs bun, dar rostit într-o sală goală”, spune Borza.

iohannis tajani parlamentul european - presidency
Președintele Klaus Iohannis, în Parlamentul European | Foto: Klaus Iohannis

Redăm analiza acestuia:

Marţi 23 octombrie Preşedintele României Klaus Iohannis a rostit un discurs în plenul Parlamentului European,reunit la Strasbourg. Felicitări d-lui Iohannis pentru mesaj şi atitudine.Este pentru prima oară când îl recunosc ca președinte al meu și al tuturor românilor, deși îmi doresc să-l recunosc că atare în fiecare zi.

A fost un discurs echilibrat al unui șef de stat care își apără țara, o promovează și o prezintă într-o lumină favorabilă. Este tipul de discurs pe care orice demnitar, cu atât mai mult președintele, indiferent unde s-ar afla în lume, la Strasbourg, Bruxelles, Berlin, Paris, New York sau Washington, trebuie să-l susțină. Reproșurile se fac în țară. Preşedintele poate să-i cheme la Cotroceni în fiecare zi pe liderii partidelor politice,să se închidă cu toții într-o încăpere și să dezbată toate problemele în divergență, până când iese fum alb pe hornul Palatului. Președintele este obligat la neutralitate politică și la obiectivitate. Președintele are rolul de a media între puterile statului și de a reconcilia statul cu societatea. Opoziția este cea chemată să critice și să sancționeze, prin mijloace democratice, derapajele și excesele puterii.

Viziunea lui Iohannis despre UE

Discursul de la Strasbourg a fost unul corect.Iohannis a subliniat că România este un stat de drept, cu o democrație consolidată. Sigur, ca în orice democrație, există și anumite dezacorduri, dispute, însă acestea au loc și la case mai mari. A militat pentru coeziune, unitate și solidaritate la nivel european, valori pe care trebuie să le cultive și în țară. Mi-a plăcut că a reiterat dorința României de a fi primită în Spațiul Schengen și de a adera la moneda unică. Este o mare nedreptate care i se face României prin refuzul admiterii în Schengen și prin menținerea MCV-ului pe justiție. În ceea ce privește moneda unică, am aprobat în Parlament, luna aceasta, o Ordonanță a Guvernului privind calendarul de intrare a României în mecanismul unic de aderare la moneda euro, după ce am ratat deja două ținte, 2015, respectiv 2019. Președintele Iohannis a subliniat nevoia unei Uniuni Europene care să nu lase în urmă niciun stat și niciun cetățean. A combătut teza unei Europe cu mai multe viteze sau a cercurilor concentrice. Și-a manifestat speranța și încrederea că summitul de la Sibiu de anul viitor, organizat imediat după ieșirea Marii Britanii din UE, va reprezenta un reper în proiecția unei Uniuni mai puternice, mai coezive și mai democratice. În final, a subliniat importanța pieței unice, care trebuie să devină mai funcțională, competitivă și incluzivă. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al României cu o pondere de 89% la importuri și 87% la exporturi. A fost, probabil, cel mai bun discurs pe care l-a susținut președintele de la preluarea mandatului. Felicitări scribului! În puține situații l-am văzut pe Iohannis să nu citească de pe foi. De data aceasta, și-a învățat bine discursul, l-a rostit tare și apăsat, vorba unui clasic.

Un discurs bun,dar rostit într-o sală goală. Dacă la începutul speech-ului erau prezenți aproximativ 100 de europarlamentari, la final au rămas în jur de 40 dintr-un total de 751 de parlamentari, cât numără forul legislativ european. Este consecința modului în care ne prezentăm lumii, a felului în care suntem percepuți și respectați, este consecința unei politici de discreditare a României, susținută, iresponsabil și de foarte mulți ani, de proprii demnitari ai țării. Singuri ne facem rău. Cei mai mari dușmani ai României nu sunt din afara țării, ci din interior. Dacă de dimineața și până seara, de la vlădică până la opincă, urlăm din toți bojocii că suntem o națiune de hoți, leneși și corupți, evident că toți investitorii fug ca dracul de tămâie și ocolesc România. Dacă mergem la Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg cu pâra și cu capul plecat pentru a mai primi un to do list, la ce să ne mai așteptăm în afară de umilință și dispreț?

Pact pe justiție

Îl creditez cu bună credință pe președintele Iohannis și pentru invitația la dialog adresată partidelor în cursul săptămânii trecute privind pactul pe justiție. După 14 ani de război fratricid – român contra român, – purtat chipurile împotriva corupției și asanării morale a societății românești, dar care, din nefericire, a produs mii de victime inocente, a distrus cariere, destine și vieți, a distrus elitele sociale, economice, culturale și politice ale țării, dar, în primul rând, a distrus încrederea în noi ca români, demnitatea, onoarea și respectul de sine, un astfel de pact este binevenit. În Anul Centenarului, toată clasa politică are obligația de a sluji împreună și necondiționat interesul național. Avem datoria de a întinde punți și mâini între români, de a construi o Românie sigură și prosperă, o Românie civilizată și europeană. Avem datoria de a readuce normalitatea într-o țară în derută și în căutare de valori perene. Președintele României trebuie să transmită mesaje pozitive, să îndemne la dialog, să vegheze la respectarea Constituției și a drepturilor cetățenești, să gireze procesul de reformă și modernizare a statului și a marilor sisteme publice: învățământ, sănătate, administrație. Dacă va face aceste lucruri, la anul îl votez şi eu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri