Reorganizarea Fiscului sărăcește bugetul

Data publicării:
anaf

Dar asta nu a adus şi performanţă la ANAF. Ba dimpotrivă. Colectarea veniturilor la buget a scăzut cu 0,2 % din PIB în prima jumătate a anului, iar evaziunea fiscală bate pasul pe loc.

Statul reuşeşte tot mai greu să îşi strângă banii din taxe şi impozite.

„M-am uitat repede pe cifre, unde au avut scăderi de încasări. La TVA. Probabil o fi şi ceva evaziune. Scăderi de venituri au mai fost la impozitul pe profit. O sursă principală au fost băncile și BNR. În prima jumătate a anului, nici noi nu am mai făcut profit”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Chiar dacă economia dă semne de revenire, profitul firmelor se lasă aşteptat. Încasările Fiscului din impozitul pe profit adunat de la companii au scăzut cu 5,3 % faţă de perioada similară a anului.

Cu 3,5 % au scăzut şi încasările din taxele vamale.

„Avem o rată de colectare foarte slabă, cea mai slabă din Europa, noi şi Bulgaria. Există suficienţi bani în economie, dar care nu sunt introduşi în circuit”, precizează Florin Georgescu, viceguvernator BNR.

Analiştii financiari consideră că o altă cauză a colectării reduse este legată de relaţiile care există între politicieni şi unele firme.

„O bună parte din banii care nu sunt colectaţi de către stat ajung într-o formă sau alta să finanţeze partidele politice. Faptul că unii nu sunt controlaţi şi alţii sunt controlaţi depinde de unde cotizează aceia care nu vor să fie controlaţi”, explică Dragoş Cabat, analist financiar.

De eficienţa ANAF nu este mulţumit nici premierul Victor Ponta: „Când vine vorba de scaunele lor sunt foarte activi şi ţin foarte mult. Vreau să îi văd când colectează că au stat foarte slab cu munca în prima parte de an, au stat bine cu împărţitul scaunelor”.

Dar încasările mici la buget au şi o altă explicaţie: pentru că taxele şi impozitele sunt prea mari, multe fime au intrat în incapacitate de plată, în ultimii ani.

90.000 de companii nu au ajuns în insolvenţă, iar 135.000 de IMM-uri au dispărut complet din economie între 2008-2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri