Reprezentanții IMM-urilor, după discuțiile cu Ciucă: Modificările la Codul Fiscal sunt nedrepte. De companiile mari nu se atinge nimeni

Data actualizării: Data publicării:
ciuca si patronatele
Reprezentanții patronatelor au discutat luni cu premierul Nicolae Ciucă și cu membrii guvernului despre modificarea Codului Fiscal. Foto: gov.ro

Florin Jianu, președintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat, luni, după o întâlnire cu premierului Nicolae Ciucă, la Guvern, că a discutat despre modificările propuse de coaliția de guvernare la Codul Fiscal. Acesta spune că mare parte din ele sunt „nedrepte” și că abordarea statului este „de jos în sus, începem cu microîntreprinderile, cu cei mai vulnerabili și după aia, dacă va mai fi timp, continuăm cu cei mari, care din păcate nu se atinge nimeni”.

Statul, care e cel mai mare operator, stakeholder, trebuie să-și facă ordine în curtea proprie, să se uite la salarii, la numărul de angajați, la calitatea muncii lor, la felul în care se distribuie pensiile speciale, spre exemplu, după care companiile mari trebuie să ne uităm la cât și cum plătesc ele ca impozitare în România. Din primele 350 de companii care au o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro, 62, adică 20%, sunt pe pierdere. Ori nu cred că e normal ca 20% din companiile cu o cifră de afaceri atât de mare să fie pe pierdere de la an la an.

Să ne uităm la sectorul microîntreprinderilor. Din păcate, abordarea în România este invers, de jos în sus, începem cu microîntreprinderile, cu cei mai vulnerabili și după aia, dacă va mai fi timp, continuăm cu cei mari, care din păcate nu se atinge nimeni.

Nu suntem de acord cu acea impozitare la nivelul salariului minim pentru contractele de tip part-time. Vorbim de fapt de cei mai vulnerabili angajați și dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca acești angajați sau angajatorii lor să aducă bani de acasă pentru a plăti aceste contribuții la nivelul salariului minim pe economie.

În egală măsură, trebuie să facem diferențiere între activitățile de consultanță, pentru că și consultanții fiscali și contabilii și alte tipuri de consultanți intră în această sferă. Am cerut ca impozitarea microîntreprinderilor acestea din consultanță să fie de fapt opționale. Ei să aleagă dacă plătesc impozit pe venit sau dacă plătesc impozit pe profit.

Domeniul HoReCa, am cerut ca aplicabilitatea să fie de la 1 ianuarie 2023 și acel impozit specific pentru microîntreprinderi să fie opțional.

Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix.

Ce am solicitat de la început, ca aplicabilitatea modificărilor să fie de la 1 ianuarie 2023.

Din ce ne-a spus prim-ministrul, cele pe care le-am enunțat anterior vor intra de la 1 ianuarie 2023. Ne-a mai spus că vor mai exista runde de negociere pe acest Cod Fiscal.

Coborârea pragului de la un milion la 500 de mii de euro pentru microîntreprinderi n-o să fie o tragedie, pentru că vorbim doar de 8.000 de microîntreprinderi din totalul de 620 de mii de microîntreprinderi care plătesc impozit pe venit”, a afirmat Florin Jianu.

Acesta spune că mare parte din modificări sunt „nedrepte”. „Nu vedem niciun fel de abordare pentru companiile mari, care, în opinia noastră, foarte multe dintre ele scot profitul din țară. Lansez un apel public. Nu trebuiau să aștepte o discuție sau alta cu acea «taxă de solidaritate». Ar fi trebuit să vină în mod voluntar. Să vedem că în România anumite sectoare au făcut niște profituri uriașe în acest moment să spună în mod voluntar «creăm noi un fond de solidaritate și reparăm 100 de școli, facem 10 spitale» etc”, a mai spus președintele CNIPMMR.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri