Sari la conținut

Republica Moldova vrea gaz românesc, dar şi conducte cu care să îl transporte. Vechea reţea aparţine Gazprom şi Transnistriei

Republica Moldova vrea să îşi construiască o nouă reţea internă de transport al gazelor, căci cea veche a încăput pe mâinile Gazprom. Prin noile conducte va curge gaz românesc, dar guvernul de la Chişinău încearcă să negocieze dur. Nu va cumpăra gaz românesc în orice condiţii, ci doar dacă va fi mai ieftin decât gazele vândute de Gazprom. Moldovenii nu prea sunt în situaţia în care să îşi permită o negociere dură, dar nici România nu vrea ca Moldova să stea în continuare la mâna ruşilor, aşa că se poate ajunge la o înţelegere.

 

Republica Moldova vrea să scape de dependenţa de gazele ruseşti şi să cumpere gaze româneşti, dar deocamdată nu are cu ce să le transporte. O regulă de aur spune că o ţară nu trebuie să piardă controlul asupra reţelei sale de transport al gazului. Moldova nu a respectat această regulă. Transportul de gaze este controlat de Moldovagaz, o fostă companie de stat în care gigantul rus Gazprom a ajuns să deţină jumătate dintre acţiuni, iar regiunea separatistă Transnistria alte 13%.

În aceste condiţii, Moldova a anunţat ca va înfiinţa o nouă companie naţională de transport al gazelor, a cărui singur acţionar va fi guvernul de la Chişinău şi ale cărei conducte vor ajunge până la graniţa cu România. Iar aceste conducte vor fi cu adevărat importante, căci din vară România va putea vinde Moldovei gaz prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Dar de la Ungheni gazul nu va putea fi distribuit în restul Moldovei, pentru că nici măcar compania controlată de Gazprom nu are suficiente conducte.

Însă pe lângă detaliul infrastructurii de transport, mai este un detaliu de clarificat: preţul. Într-un interviu acordat HotNews.ro, viceministrul moldovean al Economiei Tudor Copaci a spus că Republica Moldova vrea să dea pe gazele româneşti mai puţin decât dă pe cele ruseşti.

Moldovenii cumpără anul acesta gaze de la Gazprom cu 365 de dolari pe mia de metri cubi. În acest moment, Romgaz îşi vinde gazele cu 230 de dolari pe mia de metri cubi, aşadar România le va putea face o ofertă bună moldovenilor. De altfel, este obligaţia României să vină cu o ofertă bună, spune viceministrul moldovean:

Noi, în Republica Moldova, avem consumatorii. Dacă te duci la consumator să-l convingi să cumpere gaz din Uniunea Europeană, trebuie să vii cu oferta. Oferta trebuie să fie mai mică. Republica Moldova va cumpăra gaz de la acel furnizor care oferă gaz mai ieftin. Va fi în Federaţia Rusă, vom lua de la Federaţia Rusă, va fi gazul românesc sau al Uniunii Europene, vom cumpăra de la Uniunea Europeană”, a spus Tudor Copaci, viceministrul moldovean al Economiei.

Guvernul de la Chişinău spune că se va împrumuta pe unde va putea ca să construiască noua reţea internă de conducte. Însă nu ştie deocamdată cât vor costa gazoductele - în nici un caz puţin. Oricât de mică ar fi Moldova, distanţele pe care ar trebui să le parcurgă noua reţea de transport al gazelor ar fi mari. Numai o conductă de la Ungheni la Chişinău ar avea peste 80 de kilometri lungime. Fără ajutor internaţional, un proiect atât de ambiţios ar putea depăşi cu mult puterea financiară a Moldovei.

Business Club

Pe aceeași temă