Rețeta banilor din fotbal. Cele mai bogate trei cluburi din lume, influențate de modelul de afaceri al lui Manchester United

Data publicării:
incasari

Se poate spune că Manchester a inventat fotbalul capitalist. A fost multă vreme cel mai bogat club din lume şi, chiar dacă nu a fost prima echipă engleză listată la bursa de la Londra, Manchester a înţeles mai bine ca oricine importanţa pieţelor. Anul trecut însă, Manchester a căzut de pe podiumul cluburilor de fotbal cu cele mai mari încasări.

Pentru prima oară de când Delloite calculează încasările cluburilor de fotbal, Manchester United este pe locul 4. A câştigat în sezonul 2012-2013 aproape 424 de milioane de euro şi a pierdut locul trei în faţa celor de la Bayern care, din publicitate, bilete şi drepturi de televizare a încasat peste 431 de milioane de euro.

Pe primele două locuri, la fel ca în ultimii ani sunt echipele spaniole, Real Madrid cu 518 milioane de euro şi Barcelona cu 482 de milioane de euro.

Era în care Manchester United era cel mai bogat club din lume a apus. Echipa engleză a fost învinsă de propriul său model de afaceri, pe care l-a perfecţionat în anii '90 şi la începutul anilor 2000. Un model care a fost preluat de cele trei cluburi care ocupă, în acest moment, podiumul banilor.

În acea perioadă, Manchester a fost prima echipă care a înţeles importanţa vânzării de materiale promoţionale şi a încasat sume uriaşe din vânzarea tricourilor cu David Beckham şi cu alte vederte.

Acum toate echipele care se respectă au magazine uriaşe. Tot Manchester a înţeles că vedetele de pe teren pot aduce la fel de mulţi bani ca vedetele de pe scenă. Aşa că echipa engleză a început să organizeze turnee amicale în Asia, unde avea baza cea mai mare de suporteri străini.

Acum toate echipele mari joacă în străinătate contra cost, iar Real Madrid şi-a descoperit o bază importantă de suporteri în Orientul Mijlociu.

De remarcat în clasamentul publicat de Deloitte este că echipele patronate de miliardari ruşi sau arabi lipsesc de pe primele poziţii. Aceste echipe funcţionează oarecum pe un sistem diferit în care banii patronului cântăresc mai greu în contabilitatea clubului şi, din câte se pare, se înmulţesc la fel de greu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri