Sari la conținut

RETROSPECTIVĂ 2015 | Război pe taxele românilor

Cea mai importantă reducere de taxe din 2015 s-a văzut direct la raft. La 1 iunie, TVA pentru alimente şi sucuri a scăzut la 9%, după ce vreme de cinci ani fusese menţinută la 24.

Momentul a fost speculat de comercianţi, care s-au grăbit încă din noaptea de 31 mai spre 1 iunie să schimbe etichetele pentru mii de produse şi au plusat cu propriile scăderi de preţuri.

Reducerea de TVA nu prea s-a văzut în meniurile restaurantelor. În oferta lor a ajuns însă un nou "produs": bacşişul. De la 1 mai, ospătarii au fost obligaţi prin lege să dea bon pentru ciubucul primit. Iniţiativa a pornit chiar de la patronii supăraţi că Fiscul îi amenda pentru sumele găsite în plus în gestiune. Măsura a ridicat probleme de la început chiar şi pentru ministrul Finanţelor de atunci, care a fost întrebat cum ar putea fi fiscalizat bacşişul lăsat curierului care aduce pizza.

La nici două săptămâni de la introducerea bacşişului pe bon, autorităţile au recunoscut că nu îl pot reglementa şi au renunţat la această măsură care ar fi trebuit să aducă la buget 300 de milioane de lei.

Bâlbâielile autorităţilor au dat de furcă şi celor care au aflat, la început de an, că sunt datori Fiscului pentru diferite venituri obţinute pe cont propriu sau din dobânzi şi chiar alocaţii ale copiilor, ţinute la bancă.

După câteva luni în care numărul nemulţumiţilor s-a înmulţit odată cu notificările venite de la administraţiile financiare, Cabinetul Ponta a anunţat în luna mai o amnistie fiscală. Ştergerea datoriilor acumulate până la 1 iunie pentru circa 4 milioane de contribuabili care nu-şi achitaseră corect impozitele şi contribuţiile.

A doua iertare pentru datornicii Fiscului a fost anunţată de Guvern în octombrie, dar a adus veşti bune doar pe jumătate. Ca să scape de penalităţi şi de jumătate din dobânzile de întârziere, datornicii, inclusiv firmele, trebuie să achite până la 31 martie 2016 datoria de bază. Apoi, vor plăti şi restul dobânzilor. Clemenţa Guvernului a fost criticată ca fiind nedreaptă faţă de cei conştiincioşi cu plata taxelor.

Patronii de firme nu au avut decât mici câştiguri în 2015 la capitolul taxe. Au scăpat de folosirea ştampilei pe actele depuse la instituţiile publice şi au plătit o taxă pe stâlp diminuată. Pentru marile tăieri de taxe şi impozite aşteaptă anul 2016, atunci când intră în vigoare noul Cod Fiscal.

Setul de măsuri a fost aprobat de Guvern încă din martie şi a trecut de Parlament. A fost însă întors în Legislativ de preşedintele Klaus Iohannis, care s-a declarat nemulţumit de dezbaterile pe marginea documentului.

Codul Fiscal a fost aprobat de preşedinte în septembrie. În octombrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul Victor Ponta a recompus aproape integral Codul Fiscal trecut iniţial în Executiv. Astfel, pentru 2016 sunt prevăzute reducerea cotei generale de TVA la 20% şi scăderea impozitului pe dividende. Micii patroni vor plăti impozite în funcţie de numărul de angajaţi.